18 august 2022

Panouri fotovoltaice şi pompe de căldură la 10 blocuri din Cartierul Aviaţiei. Primăria va asigura 90% din costuri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Locatarii a 10 blocuri din Cartierul Aviaţiei vor beneficia de o modalitate mai eficientă şi mai prietenoasă cu mediul de încălzire a imobilului, bazată pe tehnologii de ultimă generaţie. Pentru reducerea dependenţei cetăţenilor de reţeaua centralizată de termoficare şi având în vedere numărul mare de avarii care duc la sistarea repetată a furnizării agentului termic, Primăria Sectorului 1 lansează programul „Termoficare de la soare” prin care şi-a propus încălzirea locuinţelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece şi furnizarea de apa calda menajeră pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de căldură şi a panourile fotovoltaice. Programul se adresează tuturor blocurilor din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic şi care sunt constituite în asociaţii de proprietari.

Proiectul pilot va fi derulat la 10 blocuri din cartierul Aviaţiei, zona din Sectorul 1 cea mai grav afectată de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica. Acest sistem va reduce costurile cetăţenilor cu încălzirea locuinţei, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale şi alte surse de încălzire şi va ridica standardul de viaţă al locatarilor prin furnizarea de energie termică atunci când este necesară, fără sincope şi folosind tehnologii ultramoderne.

„Bucureştenii se confruntă de câţiva ani cu probleme majore în furnizarea apei calde şi a căldurii cauzate de lipsa investiţiilor în modernizarea reţelei de termoficare din Capitală. Incompetenţa şi nepăsarea fostelor administraţii ale Bucureştiului ne-au adus în situaţia gravă în care ne găsim astăzi când, în anumite momente, locuitorii Capitalei îngheaţă în case, iar pe termen scurt nu se întrevede o modernizare a sistemului de încălzire centralizat. Deşi Primăria Sectorului 1 nu are atribuţii specifice în privinţa termoficării, acestea aparţinând exclusiv Primăriei Capitalei şi Guvernului României, trebuia să luăm măsuri urgente şi concrete pentru ca standardul de viaţă al locuitorilor din Sectorul 1 să fie demn de o Capitală a secolului XXI”, a declarat Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

15.000 de lei valoarea totală a investiţiei pentru un apartament

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei din care Primăria îşi propune să susţină 90% din sumă. Impactul bugetar complet pentru cele 480 de apartamente pe care le estimăm a fi în cele 10 blocuri care vor fi incluse în proiectul pilot va fi de aproximativ 7.200.000 lei.

Un sistem cu 2 pompe şi 10 kWp foto costă aproximativ 500.000 de lei. La această sumă se adaugă sistemul de panouri solare cu apă caldă de aproximativ 100.000 de lei. Toate calculele sunt făcute pe baza informaţiilor publice din piaţă (oferte) raportate la suprafeţele încălzite şi certificatele energetice.

Criterii transparente şi obiective de selectare a blocurilor

Toate asociaţiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviaţiei care doresc să beneficieze de acest sistem ultramodern de încălzire se vor putea înscrie în program începând de vineri, 10 decembrie 2021 până în data de 10 ianuarie 2022, folosind următoarele modalităţi: pe adresa de e-mail registratură@primarias1.ro, la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completând formularul online care este disponibil la următorul link:
https://forms.gle/zagezqznTA79zAT9A

Cererile trebuie să conţină datele asociaţiei şi adresa, numărul de etaje, numărul de scări şi numărul de apartamente, precum şi anumite informaţii care vor constitui criterii de selecţie a celor 10 blocuri care vor intra în proiectul pilot: numărul de persoane înregistrate la întreţinere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, valoarea facturii de încălzire, pentru a calcula specialiştii primăriei costul pe persoană. În plus, un alt criteriu de selectare a blocurilor îl constituie temperatura medie a agentului termic livrat.

În proiectul pilot vor incluse, pe baza acestor criterii obiective, blocurile din Cartierul Aviaţiei care sunt reabilitate termic şi care au cele mai mari probleme cu furnizarea agentului termic. În etapele ulterioare ale programului „Termoficare de la soare” vor fi incluse şi celelalte blocuri din cartierul Aviaţiei izolate termic care vor depune cerere în acest sens, precum şi blocurile din restul cartierelor Sectorului 1 care vor dori includerea în proiect.

Pompele de căldură au o eficienţă de 300-400%
Pompele de căldură au o eficienţă medie de 300-400%, convertind energia electrică şi căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Prin proiectul „Termoficare de la soare”, în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcţie de situaţia din teren.

Preferabilă este soluţia sol-apă pentru că are o eficienţă mai ridicată şi o poluare fonică redusă, dar nu se poate utiliza în orice situaţie pentru că presupune foraje de mică adâncime (100m).

Totodată, pentru reducerea costurilor cu energia electrică, prin acest program vor fi instalate şi panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, ajungând astfel la un cost al gigacaloriei mai mic decât cel din piaţă. Întregul sistem se instalează fără a modifica instalaţia internă de încălzire şi fără a afecta terasa blocului.

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Fiecare asociaţie de proprietari va avea posibilitatea să aleagă în orice moment modul în care doreşte să folosească noul sistem de încălzire.

În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare, şi doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la reţeaua naţională de distribuţie de energie electrică. În această situaţie, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta, sistemul preia toată energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica şi completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând şi de oricâte ori se doreşte, prin apăsarea unui singur buton. În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reţeaua energetică naţională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puţin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociaţie, fără emisii de gaze cu efect de seră şi fără să genereze poluare la nivel local.

În perioada de 30 de zile cât durează înscrierea în proiectul pilot, specialiştii, societatea civilă şi toate persoanele interesate pot face sugestii sau propuneri de îmbunătăţire a programului „Termoficare de la soare” pe adresa de e-mail registratura@primariasector1.ro pentru ca acesta să răspundă cât mai adecvat aşteptărilor şi nevoilor comunităţii locale.

Serviciul Imagine şi Cultură