Publicat: 30 Noiembrie, 2016 - 09:55

Cu un nou concept avangardist, 'Elettrico', Paolo Profeti European Collective dezvoltă un sound în care elementele electronice se îmbină perfect cu universul jazzistic tradițional

Artist In Residence, stagiunea de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, explorează avangarda jazzistică a secolului 21 alături de 'Paolo Profeti European Collective' și noul concept? 'Elettrico', prezentat în premieră la ARCUB — sâmbătă, 3 decembrie la ora 19:30.

Paolo Profeti, saxofonist și compozitor italian ce a devenit în ultimii ani o parte integrantă a scenei românești de jazz, prezintă 'Paolo Profeti European Collective — ELETTRICO', proiect ce aduce împreună doi muzicieni italieni — saxofonistul leader și toboșarul Alessandro Rossi, unul dintre cei mai apreciați exponenți ai noii generații a jazz-ului european — și excepționalii jazz-mani români: Sorin Romanescu la chitară, Florian Radu la trombon și Michael Acker la bass.

Pornind de la un univers de referință jazzistic tradițional, amplu, colectivul dezvoltă în prezent un nou concept avangardist, în care își găsesc locul elemente electronice, precum și momente improvizatorice radicale. Electronica nu este utilizată numai pentru aportul său coloristic aparte, ci mai ales ca element destabilizant, ca mijloc pentru a schimba în mod neașteptat atmosfera, sonoritățile, viziunile, starea de spirit.

Biletele în valoare de 35 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pot fi achiziționate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.

Paolo Profeti — saxofon alto & soprano, compoziție, efecte

Florian Radu — trombon

Sorin Romanescu — chitară, efecte moog, electronice

Michael Acker — chitară bass, sintetizator

Alessandro Rossi — tobe, electronice

Bine inserat în scena românească de jazz, Paolo Profeti este membru al Bucharest Jazz Orchestra, condusă de trompetistul Sebastian Burneci, cu care a participat la Bucharest Jazz Festival 2014. Bucharest Jazz Orchestra a lansat în 2015 albumul 'Povesti din București' (Fiver House Records, 2015). Paolo cântă de asemenea cu Big Band Radio, condusă de Ionel Tudor, alături de care a participat la înregistrarea albumului 'Live!' (Editura Casa Radio, 2016), având-o ca solistă pe Luiza Zan. Nu în ultimul rând, se regăsește ca sideman pe albumul 'On the Road' (Soft Records, 2016) al trupei Jazzybirds.

Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat după programe similare din lume — San Francisco Jazz, Programele organizației Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar '21st century jazz — de la tradiție la avangardă' este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

'Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată — o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI.'' Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

Lucian Ban — Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București.

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional de Teatru de Stradă — B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival Internațional de Jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzică Alternativă Sound & Vision și al Festivalului Internațional al Luminii Spotlight.