Publicat: 1 Decembrie, 2016 - 11:11
Share
Foto AMOS NEWS (Gabriel Petrescu)

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, a început cu intonarea Imnului Național și depunerea unei corone de flori de către președintele Klaus Iohannis. Premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au fost huiduiţi din mulţime de participanţi, când au ajuns la paradă. Imnul afost interpretat de soprana Carla Muşat. La ceremonie sunt prezenţi în tribuna oficială foştii preşedinţi Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, precum şi membri ai guvernului, preşedintele Curţii Constituţionale, directorul SRI, procurorul-şef al DNA, ambasadori, parlamentari. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, precum și primarul general Gabriela Firea se află în public. Parada a fost deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", echipați cu noua ținută de luptă a forțelor terestre. La paradă participă militarii străini din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Republica Federală Germania, Republica Moldova, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania şi Statele Unite ale Americii. Răniții din Pakistan și Afganistan, defilează în premieră, de 1 decembrie.

11.15. În urmă cu 98 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.
Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor..
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În acest context, cei peste 3.000 de militari şi specialişti pe care îi veţi vedea astăzi, vor defila în cadrul Paradei militare în cinstea Zilei Naţionale, dar şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război pentru Reîntregire, act decisiv pentru împlinirea obiectivului Unirii de la 1 decembrie 1918.
1 Decembrie este simbolul unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire. Astăzi, ca şi la 1918, Armata este un factor de stabilitate important, respectat în societate. Misiunea ei este aceeaşi: apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a unităţii şi democraţiei constituţionale ale României.
Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Tradiţia Militară, membră a  Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.
Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian TONEA, locţiitorul şefului Statului Major General. 
Şi-a început cariera militară ca elev al Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza. Şi-a desăvarşit pregătirea militară prin absolvirea Facultăţii de  arme întrunite şi tancuri din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, fiind licenţiat în Ştiinţe Militare.
După absolvirea universităţii, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară.
Generalul-locotenent Adrian Tonea a cunoscut afirmarea profesională, în 2011, o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, de la Focşani. Un an mai tarziu, în 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan. Astfel, timp de 8 luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Combined Team Force - Arrowhead Zabul. 
Perioada petrecută în teatrul de operaţii din Afganistan a reprezentat, pentru generalul Adrian Tonea şi camarazii săi, o mare încercare în condiţiile unui mediu de securitate extrem de volatil, guvernat de imprevizibil, cu ameninţări şi riscuri la tot pasul. La final, a raportat „Misiune îndeplinită”, întorcându-se acasă cu toţi militarii din subordine.

Urmează purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, al Comandamentului Logistic Întrunit şi al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii.
Aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale,  Comandamentului Logistic Întrunit şi Brigăzii de informaţii militare, unităţile ale căror steaguri de identificare defilează astăzi şi-au câştigat renumele în cadrul misiunilor externe executate.

Batalionul 2 Infanterie“Călugăreni”

Primul detaşament care intră în Piaţa Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, care sunt echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre.
Detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” este condus de Ovidiu LUNGU, comandantul batalionului, care astăzi a fost avansat la gradul de colonel.
În luna septembrie a acestui an, Batalionul 2 Infanterie a raportat cu mândrie “Misiune îndeplinită!”, după o nouă misiune executată în Afganistan.
Noua ţinută combat oferă o protecţie îmbunătăţită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă şi rezistentă la foc. Este rodul cooperării dintre structurile de cercetare ale Armatei României şi unităţile luptătoare, pentru obţinerea unei uniforme care să răspundă nevoilor câmpului tactic. Aceasta va intra în dotarea militarilor români începând cu anul 2017.

Detaşament răniţi

Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul este comandat de colonelul Augustin PEGULESCU, rănit în Afganistan. 
Din cadrul detaşamentului fac parte şi militari răniţi care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfăşura anul viitor în Canada.
Din 1996 şi până în prezent, 28 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 50, din cei peste 180 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Garda de Onoare a Jandarmeriei Române. Ofițerii Gărzii de Onoare poartă Drapelul de Luptă al Jandarmeriei Române.

Detașamentul de defilare al Academiei de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza' este format din 56 de studenți din anii I, II și III de la armele poliție, poliție de frontieră și jandarmerie, din care 50 de studenți constituie detașamentul de defilare, iar 6 studenți constituie Garda Drapelului de Luptă al instituției.

Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza' este prima instituție de învățământ superior din România decorată, prin decret prezidențial, cu Ordinul Național 'PENTRU MERIT' în grad de CAVALER.

Prin această înaltă distincție Academiei de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza' îi sunt recunoscute meritele deosebite pe care le are în formarea cadrelor Ministerului Afacerilor Interne, atașate valorilor statului de drept, devotate comunității, apărării ordinii și liniștii publice, vieții și proprietății cetățenilor.

Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice.
Detaşamentul este comandat de colonelul Cristian DAN. În acest an, alături de militarii români, defilează şi militari străini din compunerea comandamentului. 
Personalul Diviziei este constituit din militari români, în proporţie de 72%, şi din militari ai altor state membre ale NATO, în proporţie de 28%. Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii contribuie cu personal la încadrarea acestui comandament NATO.

Urmează defilarea detaşamentelor reprezentând armatele străine care participă la parada militară naţională.
GERMANIA

Pentru prima dată, participă la parada naţională de 1 Decembrie, militari ai Armatei Germaniei. Ei fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat şi al altor evenimente oficiale.
Batalionul de gardă din cadrul Ministerului Federal al Apărării urmează tradiţia „Regimentului de gardă pe jos” şi pe cea a succesoarei acestuia, „Prima Gardă Regiment pe jos”. Toţi prinţii prusaci din casa de Hohenzollern şi-au prestat serviciul militar în cadrul acestei unităţi. Astfel, în anul 1914, prinţul Carol al României, viitorul rege Carol al II-lea al României, a fost înrolat în serviciul regimentului, fiind repartizat în compania a 3-a. 
POLONIA

Şi în acest an, armata Poloniei este reprezentată la parada de la Bucureşti.
Militarii polonezi aparţin Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forţelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varşovia.
Misiunea acestuia este de a desfăşura ceremonii de comemorare a eroilor şi evenimente speciale de reprezentare a Armatei Poloniei.
În prezent, batalionul reprezentativ este format din 3 companii, un escadron de cavalerie şi muzica reprezentativă. Militarii batalionului desfăşoară ceremonii militare la Palatul Preşedenţial, Statul Major General al Forţelor Armate Poloneze, la monumentele naţionale şi în alte locaţii din capitala ţării.
Datorită specificului, unitatea participă la ceremonii la ambasadele Poloniei din străinătate. De asemenea, militarii batalionului asigură gardă permanentă la Mormântul Soldatului Necunoscut din Varşovia, escorte militare funerare şi participă la parade militare. 
În situaţii de criză sau urgenţă civilă, batalionul este în măsură să asigure securitatea garnizoanei Varşovia.
REPUBLICA MOLDOVA

Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze alături de militarii români de Ziua Naţională a României, dar şi o premieră pentru aceştia să defileze pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti.
În fruntea formaţiei se află Comandantul Gărzii de Onoare, locotenentul major Vitalie JOSAN. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de plutonierul Tudor MINCIUNĂ, iar Drapelul Armatei Naţionale, de sergentul major Valeriu BĂŢ. 
Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiplele participări la paradele militare din Republica Bulgară, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Grecia, România şi Federaţia Rusă.
Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficiali străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale. 

REPUBLICA ITALIANĂ
    
Tot în premieră, Italia este reprezentată la Parada Națională de detașamentul italian de cavalerie, format din patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello.

SLOVACIA

De asemenea, în premieră la parada militară naţională, participă reprezentanţii armatei Slovaciei.
Militarii slovaci care defilează aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.
Garda de onoare executa misiuni la solicitările guvernului slovac şi ale administraţiei locale, cu ocazia ceremoniilor aniversare şi evenimentelor importante de natură socială, politică sau religioasă.
Această structură asigură gărzi de onoare pe timpul vizitelor oficiale ale reprezentanţilor guvernelor altor state, pentru membrii de rang înalt ai Parlamentului Republicii Slovacia, pentru reprezentanţii Uniunii Europene, ai NATO şi ai Forţelor Armate din Republica Slovacă.

SPANIA

La parada militară naţională paticipă pentru prima dată militari ai armatei Spaniei.
Drapelul Spaniei este purtat cu onoare de locotenent-colonelul Juan Antonio Piña SANCHEZ, ofiţer responsabil cu Comunicarea Strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est de la Bucureşti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate SANCHEZ, locţiitor al comandantului la Unitatea românească pentru Integrarea Forţelor NATO, precum şi de locotenent-colonelul Sixto Martínez MONEO, ataşat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia şi Republica Moldova.
 Drapelul Spaniei a fost ales, încă din anul 1785, de către regele Charles al III-lea, iniţial, ca emblemă navală. Acesta a fost arborat pentru o lungă perioadă de timp, pe catargul corăbiilor de război, pe cetăţile de coastă şi în cazărmile navale. 

MAREA BRITANIE

În premieră, participă la parada militară naţională un detaşament al armatei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Vă prezintă onorul militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez „Pipes and Drums”(Cimpoaie şi Tobe).
    Detaşamentul  „Pipes and Drums” (Cimpoaie şi Tobe) este imaginea batalionului de rezervă al Regimentului, continuând cu mândrie moştenirea şi tradiţiile irlandeze, inclusiv portul coifurii specifice numită „Caubeen” şi kiltul „Saffron”.
Forţele Terestre Britanice, Forţele Aeriene Regale şi Forţele Navale Regale desfăşoară frecvent exerciţii în România şi în regiunea Mării Negre împreună cu partenerii din cadrul NATO, pentru menţinerea unui climat de securitate stabil.
    Regimentul Regal Irlandez are o istorie bogată, care datează încă din anul 1689. A desfăşurat misiuni în toate colţurile lumii, cele mai recente misiuni fiind executate în Kosovo, Siera Leone, Irlanda de Nord, Irak, Cipru, Afganistan, Somalia şi Mali.
    
SUA

În acest moment defilează detaşamentul Statelor Unite ale Americii, compus din puşcaşi marini şi militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii, care fac parte din Batalionul 2 Puşcaşi Marini şi Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.
Militarii americani sunt dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre, efectivele schimbându-se la fiecare 6 luni.
Forţa de Rotaţie a Mării Negre a luat fiinţă în anul 2010, cu misiunea de a promova stabilitatea regională, de a creşte interoperabilitatea, de a crea şi menţine parteneriate de durată cu aliaţii şi naţiunile partenere şi de a asigura capabilitatea de răspuns în situaţii de criză pentru Europa de Est.
Pe timpul prezenţei în România, militarii americani care defilează astăzi au participat la 8 exerciţii majore de antrenament întrunit şi la 25 de antrenamente în diferite domenii de specialitate, cu naţiunile partenere din regiunea Mării Negre, Balcani şi Caucaz.

Următorul bloc de paradă este reprezentat de un detaşament de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", comandat de maiorul Cosmin ANTON .
Militarii batalionului au executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi au participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Parada continuă cu defilarea militarilor detaşamentului de vânători de munte aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”.  

Detaşamentul vânătorilor de munte este comandat de maiorul Bogdan NIŢU.
Anul acesta, apărătorii crestelor carpatine au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea primei structuri de vânători de munte din Armata României. 
         Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii din Kosovo, în perioada august 2005 – martie 2007 şi în Afganistan, în perioada iulie 2008 - ianuarie 2009. Drapelul de Luptă al batalionului este decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României, cu Însemn de Război, și Ordinul Virtutea Militară în Grad de Cavaler, cu Însemn pentru Militari, de Război.

Detaşamentul care va defila prin faţa tribunei oficiale este constituit din militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, structură afirmată şi pusă la dispoziţia NATO. Comandantul acestuia este locotenentul Ciprian Buture.
Unitate reprezentativă a Armatei României, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată a luat fiinţă în anul 1995, este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Regimentului 10 Dorobanţi ”Putna”, înfiinţat în anul 1876.
Militarii batalionului au participat la 3 misiuni în teatrul de operaţii din Kosovo, la două misiuni în Afganistan (“ENDURING FREEDOM” şi ISAF) şi ANTICA BABILONIA în Irak.

Parada continuă cu defilarea militarilor din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. 
         „Şoimii Carpaţilor”, cum sunt denumiţi militarii bistriţeni, sunt comandaţi de căpitanul Ştefan ISTRATE.
Înfiinţată în 1995, unitatea a fost nominalizată în acelaşi an pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii şi umanitare, precum şi pentru participarea la exerciţii comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace.
În cei 21 de ani de existenţă, unitatea a beneficiat de experienţa participării la numeroase exerciţii internaţionale şi la un număr de 7 misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Defilează acum militarii Batalionului 96 Geniu, comandaţi de maiorul Sebastian Tănase.
Participarea geniştilor români în teatrele de operaţii a devenit o constantă după aderarea României la Parteneriatul pentru Pace şi la Alianţa Nord-Atlantică. Batalionul 96 Geniu a participat, începând din anul 1995, la misiunile din Bosnia şi Herţegovina, fiind o prezenţă de referinţă în acest teatru de operaţii.

Geniştii sunt urmaţi de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, comandaţi de locotenent-colonelul Mihai BUDESCU.
Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.
Profesionalismul acestor militari, demonstrat prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit într-un mod remarcabil la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României ca partener loial. Structurile de informaţii militare ale Brigăzii dislocate în teatrele de operaţii şi-au desfăşurat misiunile continuu, pentru asigurarea sprijinului cu date şi informaţii obţinute prin tehnici şi procedee specifice, a operaţiilor  conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale, precum şi pentru protecţia contingentelor naţionale participante la misiuni.

Defilează acum FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE, componenta specializată a armatei, destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale.
Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este locotenent-colonelul Florentin Dragomirescu.
Militarii din primul bloc de defilare sunt echipaţi în noua ținută de luptă, multiprotectoare, a forțelor pentru operații speciale, care va intra în dotare începând cu anul 2017. 
Al doilea  bloc de defilare al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” este alcătuit din militari echipaţi în uniforma de luptă pentru medii de deșert și aride.  
Unităţile din compunerea brigăzii sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi 
antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, în medii solicitante,  utilizând echipamente specifice şi tactici adecvate acestei structuri de forţe.
Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” şi structurile subordonate participă din anul 2006,  în mod constant,  la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan.

Defilează, în continuare, militarii Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, comandaţi de căpitanul Radu Cosmin RUJOIU-IFRIM. 

În decursul celor aproape 27 de ani de existenţă, Batalionul 265 Poliţie Militară a participat cu subunităţi de nivel pluton sau companie şi cu personal de stat major la toate misiunile externe majore în care a fost angrenată Armata României: Angola,Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan.
Structurile de Poliţie Militară sprijină manevra şi mobilitatea unităţilor şi marilor unităţi, asigură securitatea unor zone importante, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina, culeg şi procesează date şi informaţii şi efectuează investigaţii specifice, concomitent cu instruirea continuă pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului operaţional.

Forţele Aeriene

Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene.
Blocul de paradă al Forţele Aeriene Române este format din două detaşamente de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”. 
Comandantul blocului de paradă este colonelul Ionel MOCANU. 
Primul detaşament este comandat de locotenent-colonelul Ştefan ILIESCU.
Brigada 1 Rachete Sol-Aer are misiunea de a apăra municipiul Bucureşti şi alte obiective importante.
La 19 septembrie 2016, s-au împlinit 100 de ani de la prima victorie antiaeriană, materializată în doborârea unui avion inamic, care a avut loc pe timpul luptelor de la Flămânda şi, totodată înfiinţarea armei Rachete şi Artilerie Antiaeriană – armă de bază în arhitectura de astăzi a Forţelor Aeriene Române. Cu acest prilej, drapelul de luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer a fost decorat cu Ordinul “VIRTUTEA AERONAUTICĂ ÎN GRAD DE CAVALER”, cu însemn pentru militari, de pace.

Al doilea detaşament al Forţelor Aeriene Române este comandat de locotenent-colonelul Lucian MARGALIN.
Arma rachete şi artilerie antiaeriană se prezintă la 100 de ani de existenţă, ca o structură dinamică a Forţelor Aeriene, atât prin puterea combativă a unităţilor, cât şi prin viteza de reacţie şi dinamica de acţiune a forţelor, cu o organizare şi funcţionalitate bine definite ale cărei misiuni se integrează eficient cu cele ale aviaţiei, radiolocaţiei şi ale celorlalte categorii de armă, în acţiunile de apărare a spaţiului aerian românesc.

Forţele Navale
Defilarea continuă cu blocul de paradă al Forţelor Navale, care este alcătuit din trei detaşamente, comandate de comandorul Marian CIOBOTARU, comandantul fregatei „Regina Maria”.
Primul detaşament este alcătuit din soldaţii profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, care sunt echipaţi în noua ţinută combat. Detaşamentul este condus de căpitan - comandorul Florin TUDORAŞCU, comandantul navei purtătoare de rachete „Zborul”.
Militarii din subordinea Comandamentului Flotei Maritime defilează în al doilea detaşament al Forţelor Navale, care este condus de căpitan - comandorul Vasile LALĂU, comandantul corvetei „Amiral Petre Bărbuneanu”. Comandamentul Flotei planifică şi conduce acţiunile de apărare a litoralului şi a apelor teritoriale ale României. Militarii au participat la numeroase misiuni şi exerciţii multinaţionale, alături de partenerii NATO.
Sub comanda maiorului Virgil Popescu, infanteriştii marini încheie dispozitivul de defilare al Forţelor Navale. Aceştia s-au întors de curând din Letonia, unde au participat la Exerciţiul NATO “SILVER ARROW 16”, în care au fost cuprinse exerciţii în teren şi trageri de luptă, conform unor scenarii complexe.

CLI
Forţelor Navale le urmează Drapelul de Luptă al Comandamentului Logistic Întrunit.
Detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit este comandat de locotenent-colonelul Adrian BANCIU, comandantul Batalionului 121 Transport Materiale, structură desemnată să facă parte din Pachetul unic de forţe puse la dispoziţia NATO şi a Uniunii Europene şi în măsură să execute un spectru larg de misiuni de transport.
În cadrul detaşamentului defilează militari din unităţi aflate în compunerea Bazelor Logistice Teritoriale, dislocate pe întreg teritoriul naţional, militari din Baza Sprijin Logistic „Muntenia”, precum şi din Baza militară 99 Deveselu.

CCI
În acest moment, prin faţa dumneavoastră defilează detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, structura de specialitate a Statului Major General care asigură realizarea, exploatarea şi mentenanţa sistemului de comunicaţii şi informatică necesar Armatei României la nivel strategic şi asigurarea sprijinului cu sisteme şi servicii de comunicaţii şi informatică la nivel operativ şi tactic.
Detaşamentul, comandat de locotenent-colonelul Leonide CUNE, este încadrat cu militari din Baza de instrucţie pentru comunicaţii şi informatică din garnizoana Craiova, unitate în care se formează şi se perfecţionează soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma comunicaţii şi informatică.

Parada continuă cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar

Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 67 de ani de activitate universitară.
Detaşamentul este comandat de mr. Ion IORDACHE şi este format din viitori ofiţeri ingineri pregătiţi pentru sistemul de apărare, ordine publică, justiţie şi siguranţă naţională.
În fruntea detaşamentului, vă prezintă onorul drapelul de luptă al instituţiei, purtat de studentul caporal Claudiu DIMACHE, multiplu campion universitar, naţional şi mondial la kempo. Anul acesta el a obţinut locul al II-lea la concursurile de kempo din Japonia.
Pe steagul de identificare al Academiei Tehnice Militare sunt gravate cartea şi compasul, simbolul ingineriei militare.

Urmează detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, comandat de căpitanul Ovidiu RĂCŞAN.

Având o vechime de 169 de ani în domeniul educaţiei militare, Academia Forţelor Terestre este continuatoarea tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti. Obiectivul principal al Academiei este formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă militară.

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, aflat sub comanda căpitanului Liviu GĂINĂ şi este format din 50 de studenţi din  anul I, II şi III. În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi, controlori de trafic aerian, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.

În continuare, vă prezintă onorul Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”din Constanţa, comandat de căpitan-comandorul Mircea TÂRHOACĂ.

De-a lungul celor 144 de ani de existenţă, Academia Navală şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.
Sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române corespunde standardelor NATO şi Uniunii Europene de competitivitate şi performanţă. Acest lucru este demonstrat de schimburile de studenţi militari dintre diferitele instituţii de învăţământ superior de marină din lume, cu care Academia Navală „Mircea cel Bătrân” colaborează în ultimii ani, pentru derularea unor programe de învăţământ. Cadeţii străini se instruiesc la bordul Navei-Şcoală „Mircea”, în timpul marşurilor de instrucţie anuale în apele internaţionale, iar studenţii militari români participă la numeroase module de pregătire în străinătate. 

IMM
Vă invitam să urmăriţi defilarea detaşamentului Institutului medico-militar, format din studenţi şi ofiţeri ai Institutului, precum şi din medici rezidenţi aparţinând Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Acesta este comandat de căpitanul Valentin DRUGĂU.
Institutul Medico-Militar reprezintă instituţia militară de învăţământ superior, subordonată Direcţiei medicale a MApN, care are catedre de pregătire atât la Bucureşti, cât şi la Târgu Mureş. Institutul asigură pregătirea medico-militară a studenţilor în specialităţile medicină generală, medicină dentară şi farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pentru nevoile Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Medicii militari de toate specialităţile care au depăşit, în timp, barierele geografice şi sociale, devenind personalităţi recunoscute în lumea medicală, internă şi internaţională, şi-au desăvârşit pregătirea la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti, instituţie cu o tradiţie de peste 180 de ani. 

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”

În acest moment trece prin faţa tribunei oficiale detaşamentul comandat de maiorul Gheorghe BOBIŢOIU din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” din Piteşti, instituţie de învăţământ postliceal care asigură formarea iniţială a maiştrilor militari ca specialişti în exploatarea, repararea şi întreţinerea armamentului, tehnicii şi echipamentului din dotare, a subofiţerilor ca luptători şi lideri ai structurilor de la baza ierarhiei militare, atât pentru nevoile proprii ale Forţelor Terestre, cât şi pentru alte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 
Programele de studii şi conţinuturile învăţământului pentru formarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor asigură cu prioritate formarea competenţelor militare, strict necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care vor fi încadraţi absolvenţii.

Defilează acum detaşamentul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de maiorul Cristian Popa.
Instituţia de învăţământ este una de elită, cu peste un secol de existenţă.
Obiectivul principal al Colegiului Naţional Militar din Breaza este formarea elevilor cu o pregătire ştiinţifică şi umanistă, în concordanţă cu programele şcolare, caracteristice profilului militar. Colegiul are o promovabilitate de 100% la examenul de bacalaureat, iar elevii săi au obţinut nenumărate premii la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale şi internaţionale.
Cei mai mulţi dintre absolvenţi s-au remarcat în cariera militară, peste 200 fiind generali, confirmând valoarea acestui lăcaş militar de învăţământ, cultură şi educaţie.