Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 13:00
Share

O contribuție deosebit de importantă pentru asigurarea climatului de siguranță națională o au și mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei, necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor.
    Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de autoturismul VOLSWAGEN PASSAT VARIANT, autoturism echipat cu sistem de avertizare sonoră si luminoasă destinat misiunilor de însoţire a delegațiilor oficiale.

Acesta este insoțit de 2 motocicletele de intervenție, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în mod operativ.

    Urmează autoturismele DACIA LOGAN şi DACIA DUSTER, folosite pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi pe timpul celorlalte misiuni ale Jandarmeriei Române.

Autoturismul Dacia Duster cu şenile este util structurilor Jandarmeriei Montane pentru transportul rapid şi facil al efectivelor în zonele greu accesibile şi în condiţii extreme de iarnă.
Vehiculul are caroseria întărită pentru o bună protecţie a echipajului de intervenţie. Motorizarea de 110CP, transmisia 4x4 şi echiparea cu şenile permit deplasarea vehiculului cu viteze de 50 km/h şi pe zăpadă de peste 50 cm.

ATV-ul marca  ACCES  este un vehicul pentru teren accidentat, folosit de Jandarmeria Montană la misiunile de menținere a ordinii publice pe traseele montane dar şi în acțiunile de căutare-salvare a persoanelor aflate în dificultate în zonele greu accesibile cu autovehiculele obişnuite.
Autospecialele ISUZU 4X4 sunt folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor aflate în situaţii de risc, dar şi pentru asigurarea măsurilor de ordine în zonele montane.
Autospecialele Volkswagen Transporter T5 de culoare neagră sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie antiteroristă, având deschidere pe ambele părţi şi astfel, permiţând luptătorilor să aibă o mobilitate foarte bună indiferent de situaţie. Sunt prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament şi pentru alte mijloace de protecţie folosite în acest gen de misiuni.
Barca pneumatică este folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş a Jandarmeriei Române. Aceştia participă la misiunile executate pe mari întinderi de apă sau în apropierea acestora, acţionând pentru securizarea unor zone, căutarea persoanelor dispărute, a unor obiecte de valoare, precum şi pe timpul acţiunilor de supraveghere şi intervenţie antiteroristă.
Autospecialele transport efective OPEL MOVANO de 12 locuri asigură transportul rapid, în condiţii de siguranţă a forţelor Grupărilor de Jandarmi Mobile în zonele de competenţă.

Urmează remorca de transport câini de serviciu, concepută special pentru nevoile echipajelor de conductori câini ai Jandarmeriei Române, cu dotări specifice, unice la nivelul vehiculelor de acest gen fabricate în România. Ca element de noutate, remorca este primul vehicul al Jandarmeriei Române special destinat transportului câinilor de serviciu. Aceasta poate adăposti 6 câini de talie mare şi materialele de intervenţie ale conductorilor, este dotată cu climă, capacitate de alimentare independentă cu energie electrică, cuşti din inox şi habitaclu ignifug. Proiectul a fost conceput de către inginerii jandarmi: locotenent-colonel Streza Cristian și locotenent Raul Baba.

În continuare, defilează autospecialele Volkswagen Transporter dotate cu mijloce de filmare şi înregistrare, care sunt folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, pentru furnizarea de informaţii şi imagini operative, dar şi pentru constituirea mijloacelor de probă judiciare.

Autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT este folosită atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.

Autospeciala AM7 este folosită în cadrul misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este încheiată de autospeciala cu apă ACDP 7000, destinată misiunilor de restabilire a ordinii publice, folosind jeturi de apă pentru dispersarea turbulenţilor.