Publicat: 19 Ianuarie, 2017 - 09:30
Share

Proiectele promovate de guvern arată "lipsă de voință și slăbiciunea autorităților statului în fața criminalității", transmite Ministerul Public într-un comunicat.

"Prioritatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în acest moment o reprezintă consolidarea capacității instituționale în lupta împotriva criminalității în general și a corupției și conflictului de interese în mod special. În acest context, promovarea unor acte de clemență de genul grațierii și amnistiei – în condiții de netransparență și fără o prealabilă consultare a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum prevede legislația în vigoare, nu doar că ar fi în contradicție cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natură să demonstreze lipsa de voință și slăbiciunea autorităților statului în fața criminalității", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, tot miercuri, că nu există "absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult” şi că magistraţii nu sunt încântaţi de proiectul Ministerului Justiţiei de a elabora ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificările la Codul penal. Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a spus că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie "cu dedicaţie".