Publicat: 3 Februarie, 2014 - 19:37
Share

Intrarea în vigoare a noilor coduri nu a pus probleme de aplicare a noilor instituții procesual penale, activitatea parchetelor desfășurându-se, încă din primele momente, în parametri de normalitate, nefiind înregistrate blocaje sau sincope, susţine Parchetul General într-un comunicat transmis luni.

Aceste aspecte sunt relevate şi de modul în care au fost instrumentate cauzele cu care au fost sesizate unităţile de parchet, afirmă Parchetul General.

"Un exemplu de acest fel îl reprezintă şi dosarul constituit la data de 1 februarie 2014, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ca urmare a sesizării transmise în aceeaşi zi de către poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, având ca obiect o tentativă de omor. La aceeaşi dată, a fost dispusă de către procurori începerea urmăririi penale pentru faptă, fiind dispuse, prin ordonanţă, efectuarea cercetării la faţa locului şi examinarea medico-legală a victimei, audierea martorilor, acte procedurale şi procesuale exercitate de către organele de cercetare penală împreună cu procurorul de caz. Probatoriul administrat a relevat că în cursul aceleiaşi zile, în jurul orelor 14:45, pe fondul consumului de alcool şi a unei altercaţii spontane, victimei H.E. i-au fost aplicate patru lovituri de cuţit în zona pieptului, feţei şi a mâinii, de către tatăl concubinei sale, fiindu-i pusă în primejdie viaţa. Autorul faptei a fugit de la faţa locului, dar ulterior s-a predat organelor de poliţie, fiind condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, unde prin ordonanţă s-a dispus de către procuror efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Vindiş Dumitru. După audierea suspectului, a fost pusă în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de tentativă de omor, aducându-i-se la cunoştinţă calitatea de inculpat, procedându-se la o nouă audiere a sa. Din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabilă că inculpatul Vindiş Dumitru a săvârşit infracţiunea de tentativă de omor, context în care s-a solicitat de către procurori arestarea preventivă a acestuia. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Satu Mare a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile", se arată în comunicatul Parchetului.