6 octombrie 2022

Parcul Izvor trebuie să rămână parc şi să rămână al cetăţenilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semnatarii susţin demersul Grupului de Iniţiativă Civică Parcul Izvor şi solicită ferm primarului general, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.

Deşi documentul este transmis în atenţia Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului Bucureşti, prin conducerea ei, şi Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul ca acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorinţă complet sfidătoare la adresa comunităţii locale a unei companii private.

Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri şi să reprezinte interesele comunităţii din Bucureşti. În opinia noastră, propunerea de concesionare nu vizează doar un spaţiu fizic, adică Parcul Izvor. Vizează chiar dreptul fundamental la oraş, dreptul fundamental la un mediu sănătos şi dreptul cetăţenilor de a le fi reprezentate interesele la nivelul instituţiilor publice.

Concesionarea unui parc echivalează cu restricţionarea accesului în parc, în condiţiile în care, în mod evident, prioritatea va fi profitul economic, nicidecum interesul public şi asigurarea că toţi cetăţenii vor avea acces neîngrădit într-un parc public. Vă reamintim că festivalul Nostalgia a ţinut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni şi a lăsat în urmă un spaţiu dezolant, care încă nu şi-a revenit. Rolul autorităţii publice este să protejeze puţinele spaţii verzi pe care acest oraş le are, nu să le pună la dispoziţia unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate.

Ne aşteptăm ca grija primarului pentru spaţiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenţie a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă şi să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activităţile înşirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc (la care adăugăm că sunt propuse concerte cu până la 25.000 de participanţi în acel spaţiu).

Ceea ce ni se propune pentru Parcul Izvor este un spaţiu de consum, departe de menirea pe care un parc public o are. Este cinică preocuparea firmei de a include un „hub de dezvoltare a ONGurilor” – ideea că un astfel de hub ar utiliza spaţiul public al bucureştenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de iniţiativă şi a organizaţiilor semnatare.

Bucureştiul este un oraş care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depăşeşte deseori limitele admise şi cu spaţii verzi sub limita necesară pe cap de locuitor. Toate eforturile autorităţilor publice trebuie să fie îndreptate spre creşterea calităţii acestor spaţii şi spre extinderea lor. Deşi primarul general a promis comunităţii în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde iată, ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situaţia de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spaţiu privat, destinat unui mall în aer liber.

De asemenea, ştim că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce priveşte modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil.

Semnatari:

Grupul de Iniţiativă Civică Parcul Izvor
Grupul de Iniţiativă Civică Kiseleff
Grupul de Iniţiativă Civică Parcul Herăstrău
Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei
Grupul de iniţiativă civică Cişmigiu
Iniţiativa Civică Bucureştii Noi
Asociaţia Părinţi de Cireşari (Piaţa Domenii)
Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala teritorială Bucureşti-Ilfov
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti
Asociaţia Grow Up Romania
ActiveWatch
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociaţia MozaiQ LGBT
Centrul pentru Inovare Publică
Asociaţia Rise OUT
Asociaţia Miliţia Spirituală
Asociaţia Respiro
Asociaţia CIVICA
Fundaţia Comunitară Bucureşti
Platforma de Mediu pentru Bucureşti
Eşti din Sectorul 5, dacă