27 ianuarie 2022

„Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri

Rose bush with lots of pink roses in bloom.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri; USAMV Cluj-Napoca deschide porţile Staţiunii de Cercetare Horticolă pentru vizitarea colecţiei de sute de soiuri

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca lansează invitaţia către iubitorii de trandafiri la un eveniment aparte, care este deja tradiţional şi se organizează o dată pe an: „Parfum de Cluj” – vizitarea colecţiei de sute de soiuri, la Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH).

Evenimentul deschis clujenilor de toate vârstele se înscrie în calendarul comunitar al universităţii şi va avea loc vineri, 2 iulie 2021, între orele 9.00 – 13.00, cu acces din Str. Horticultorilor nr. 5.

Participarea este gratuită, iar doritorii să viziteze cele peste 300 de soiuri de trandafiri, care sunt în plină înflorire în această perioadă, trebuie să ştie că vor avea ocazia să facă fotografii, vor avea parte de explicaţii în timpul turului ghidat şi, mai mult, cei mai nostalgici vor avea parte de un dialog cu doamna tehnician Maria Giurgiu, care la o vârstă respectabilă s-a declarat încântată să împărtăşească tuturor din amintirile adunate în cei peste 65 de ani de când îngrijeşte trandafirii staţiunii.

De asemenea, specialiştii SCH care se ocupă de colecţia de trandafiri vor oferi sfaturi despre creşterea acestora şi vor răspunde întrebărilor din partea participanţilor.

„Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în staţiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriţi. Între aceste soiuri se află şi aproape 50 create la Cluj, 46 mai precis, de către specialiştii staţiunii, membri marcanţi şi conducători de-a lungul timpului ai Asociaţiei Amicii Rozelor din România. Această renumită asociaţie se va reuni chiar în 3 iulie, la staţiunea noastră, şi suntem tare bucuroşi să găzduim evenimentul dedicat specialiştilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Biolog dr. Lukacs Lehel.

Agenda reuniunii Asociaţiei Amicii Rozelor din România va include, între orele 10.00 – 15.00, deschiderea expoziţiei de trandafiri, prezentarea celor 46 de soiuri create de către specialiştii USAMV Cluj-SCH, vizitarea Rosariului, precum şi discuţii cu tematici diverse din activitatea asociaţiei.

Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înfiinţată în anul 1953, cunoscută şi recunoscută pe plan intern şi internaţional prin creaţiile originale remarcabile obţinute de colectivul de cercetători.

Cercetătorul ştiinţific gradul I (CS I) Dr.ing. Ştefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de CS III Drd. ing. Gabriela Roman.

„Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (46) sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia. Explozia de culori, de forme şi de parfum a soiurilor şi hibrizilor din colecţia şi din câmpurile experimentale ale staţiunii, încântare pentru ochi şi suflet ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociaţia Amicii Rozelor din România, invităm toţi clujenii alături, să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, a declarat Gabriela Roman.

Asociaţia Amicii Rozelor din România este înfiinţată de specialişti şi de iubitori ai trandafirilor, în anul 1990, fiind afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociaţiei este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferinţe şi demonstraţii practice, participarea la evenimente similare din UE şi la Congrese WRF. De două ori pe an, asociaţia publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoştinţe profesionale de interes.