Publicat: 4 Noiembrie, 2017 - 20:30
În cadrul campaniilor derulate în Bucureşti şi Prahova de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului s-au donat peste 10 tone de sânge

Părintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru şi peste 600 de persoane au donat sânge, săptămâna aceasta, în cadrul Campaniei „Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge“, organizată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. În total, s-au strâns peste 300 de litri de sânge. 

 

Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru a declarat: "Este o campanie frumoasa, pastram traditia pe care am inceput-o cu campania de donare de sange, campanie inceputa cu binecuvantarea si la initiatiativa Preafericitului Parintelui Patriarh Daniel. Suntem bucurosi ca studentii de la Academia de Politie sunt receptivi. Saptamana viitoare vom fi la Academia Tehnica Militara, dupa care, vom merge si la Scoala de Subofiteri de la Campina, la alte scoli ale Ministerului de Interne din tara si cu ajutorul Bunului Dumnezeu vom mai organiza ediţii ale Campaniei pana in decembrie spre sarbatorile de iarna. De sange este nevoie, spitalele din tara duc lipsa si au nevoie. Ne bucuram ca gasim atata deschidere si atata implicare din partea tinerilor, incat acestia suplinesc nevoile de sange".

 

Sute de studenti de la Academia de Politie au donat sange. "Am donat sa ajutam alte persoane care sunt la nevoie. Ma simt bine, am mai donat de 2 ori si cei care nu au donat, ar putea sa doneze pentru a ajuta alte persoane la randul lor", a îndemmnat un student care a ales să-şi ajute semenii.

 

În acelaşi context, un alt donator a completat: "E un gest minim pe care il poate face oricine. Necesita doar putin timp, pierzi jumatate de ora si atata tot. Sangele se reface si calitativ si cantitativ, deci eu nu pierd nimic, din contra ajut niste oameni care au nevoie. Nu e nimic periculos, nu pierd absolut nimic, ba din contra e bine sa donezi". 

 

Recoltarea de sange se face in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, materialul de recoltare este steril si de unica folosinta – nu prezinta risc de imbolnavire.

 

Totodată, un alt student donator a specificat: "Sunt foarte bucuros sa ii ajut pe cei din jur. Spitalele au nevoie de sange si cred ca aceasta intrevedere, acest gest al nostru este de bun augur pentru ceilalti. Biserica mereu este alaturi de oameni, atat spiritual si prin acest gest, este si fizic".

 

Comisar sef prof. Nicolae Radu, purtator de cuvant al Academia de Politie din Bucuresti, a punctat: "Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sub indrumarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Gradinaru se afla alaturi de noi in Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza si manifesta acelasi gest de intelegere si de bunatate. Suntem in situatia in care peste 600 de studenti au donat sange, suntem intr-o zi, asa cum spuneam, emotionanta, intr-un gest de umanitate, de intelegere si de participare fata de cei care se afla la grea incercare". 

 

De asemenea, dr. Florinda Neagu- Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti a declarat: "In perioada aceasta ne bucuram ca venim intr-o comunitate cu multi tineri pentru ca, chiar am avut o perioada in care am simtit lipsa donatorilor. Venind in acest loc, la Academie, am salvat multe operatii si multi pacienti care aveau nevoie de interventii si nu aveau sange. Deci, nevoie de sange este continuu".

 

Campania „Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge“ iniţiată de către parintele Ciprian Grădinaru a demarat în anul 2013. În perioada aprilie 2013 - septembrie 2017 în cadrul campaniilor derulate în Bucureşti şi Prahova de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului s-au donat peste 10 tone de sânge. În restul ţării şi în străinătate se fac regulat campanii de donare organizate de către diverse parohii, dar încă, nu s-a realizat o centralizare a datelor şi nu se poate cuantifica cantitatea exactă de sânge recoltată la nivel național. Donatorii provin din toate categoriile: clerici, seminariști, studenți la Teologie, preoți de mir sau călugări, dar și simpli credincioși. În total, peste 7.000 de preoţi şi seminarişti au donat sânge. Campanii de Donare de Sange au fost organizate in: Bucureşti, Sinaia, Ploieşti, Câmpina, Oradea, Constanţa, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Cluj, etc. 

 

"Donez de când a început aceasta acţiune a părintelui Ciprian. Probabil, dorinţa, implicarea se datorează faptului că am locuit în Italia şi am văzut cum se implică, acolo, oamenii în acte caritabile. Tot timpul mă gândeam de ce nu se întâmplă aşa şi la noi, în ţară!?! Mă bucur să văd această acţiune a părintelui Ciprian privind donarea de sânge şi celelalte campanii cu caracter social iniţiate. (...) A fost şi o dorinţă personală - să ajut. Am avut această ocazie şi sunt bucuroasă că se organizează astfel de acţiuni şi se pot face multe altele. Dacă vrei să ajuţi oamenii, poţi! E nevoie de mult sânge pentru că este mare suferinţă în spitale. E nevoie şi de prevenţie! Salut Campania voluntarilor Paraclisului Catedralei Neamului despre Prevenţie. Ca să reuşeşti să-l implici pe cel de lângă tine este greu, dar încercăm prin puterea exemplului. După ce vezi singur că Dumnezeu te-a salvat, faci şi tu gesturi umanitare, la rândul tău, drept mulţumire. Părintele ajută oamenii din tot sufletul şi îl avem ca exemplu. Au fost multe fete să doneze sânge de la Academia de Poliţie - este un gest extraordinar şi este foarte sănătos pentru ele. Îi îndemn pe toţi să le urmeze!", a declarat Micşunica Passerini, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

 

Campania de "donare sânge" este extrem de importantă, în contextul în care, în sistemul sanitar românesc este o nevoie acută de sânge. Un roman are nevoie de sange la fiecare trei secunde, dar doar 2% doneaza! Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută. Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge:
Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate peste 50 Kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
 

Localizare: 

Geolocation is 44.4267674, 26.102538399999958