25 iunie 2022

”Părintele” colivei: Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

coliva
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 În primele cinci săptămâni din Postul Paștelui, creștinii ortodocși merg sâmbătă de sâmbătă la biserică, pentru a-i pomeni pe cei plecați la Domnul. Seria pomenirilor este deschisă de Sâmbăta Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, ”părintele” ofrandei centrale din orice parastas: coliva.

 Teodor Tiron a fost soldat pe vremea împăratului Maximian (sec. III d. Hr.). A luat moarte de martir pentru că și-a mărturisit credința în Iisus Hristos, a batjocorit idolii din templul elinilor și a refuzat să le aducă jertfe: „Eu sunt creștin din început și cred în Hristosul meu și Lui voiesc să-I jertfesc, având pe Iisus Hristos Dumnezeu adevărat și împărat al tuturor, iar celor desfrânați zei nicidecum nu le voi jertfi” – a răspuns tânărul militar la somația comandantului său de a executa ordinul (să aducă jertfe zeităților păgâne). Mai mult, a dat foc uneia din aceste statui și și-a recunoscut cu mândrie fapta.

Aruncat în temniță și lăsat să moară de foame, fericitul Teodor a fost hrănit de către Sfântul Duh. Așa că s-a recurs la soluția finală: după ce a fost supus la torturi de neînchipuit, a fost ars de viu într-un cuptor.

O minune a sfântului – actul de naștere a colivei

50 de ani mai târziu, împăratul Iulian Apostatul a pus la cale un plan diabolic: să-i oblige pe creștini să batjocorească Postul Mare. A trimis ordin Guvernatorului Constantinopolului să stropească toate alimentele din piețe cu sângele făpturilor jertfite pe altarele idolilor. Din mila lui Dumnezeu, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron i-a apărut în vis  arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului.

”Degrab sculându-te, să aduni turma lui Hristos și să poruncești cu tărie ca nimeni să nu mănânce bucățele și băuturile cele ce se vând în târg, căci toate sunt întinate cu sânge din jertfele idolești, după porunca păgânului împărat” –  l-a învățat sfântul.  Și i-a oferit alternativa salvatoare: creștinii vor mânca doar grâu fiert cu miere.

Așa a debutat în istorie coliva, simbolul sacru al legăturii dintre creștini, vii și adormiți, cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Articol de Gabriela Boceanu