Publicat: 23 Decembrie, 2015 - 11:21

Graţie proiectului iniţiat de deputatul liberal Raluca Turcan, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna octombrie, propunerea legislativă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale care prevede acordarea unor tichete în valoare de 200 de lei pentru plata serviciilor de tipul 'Şcoală după şcoală' pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv.

În dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul liberal Raluca Turcan a făcut un apel către toate partidele parlamentare să urmărească proiectul la Senat şi să-l voteze, astfel încât Guvernul să poată să aloce bani în legea bugetului de stat pe anul viitor.

'Programul 'Şcoală după şcoală' poate ajuta un milion de copii prin alocarea din partea statului a unui tichet valoric în vederea formării educaţiei şi supravegherii copiilor din învăţământul primar. Acest proiect poate să sprijine sute de mii de familii care nu au cu cine să îşi lase copiii după finalizarea orelor de curs', a spus Turcan.

Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecţiilor, se arată în expunerea de motive.

Tichetul se acordă pe baza unei cereri din partea părintelui sau reprezentantului legal al copilului şi se realizează pentru fiecare în parte, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii la şcoală. Programul 'Şcoală după şcoală' este asigurat din finanţarea de bază, se mai arată în documentul citat. Şcolile sunt cele care decontează serviciul.

Proiectul ar urma să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2016 - 2017. Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PNL Raluca Turcan şi Claudia Boghicevici.