30 ianuarie 2023

Parlamentarii USR Adrian Wiener şi Silvia Dinică îi cer ministrului Rafila să organizeze încă o sesiune de rezidenţiat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul USR Adrian Wiener şi senatoarea USR Silvia Dinică îi cer ministrului Rafila, printr-o scrisoare deschisă, să organizeze încă o sesiune de rezidenţiat în primăvara anului 2023, în condiţiile în care au rămas neocupate peste 600 de locuri. României are nevoie de medici specialişti, nu de 600 de tineri absolvenţi care stau acasă în loc să profeseze.

„Domnule ministru, din România pleacă anual mii de medici, mulţi dintre ei tineri, la început de carieră. Şi nu e vorba de salariu, ci ţine mai degrabă de vulnerabilitatea practicii medicale, de riscul profesional într-un sistem care crapă pe la încheieturi şi, nu în ultimul rând, de statutul medicului rezident. Să rămână neocupate sute de locuri la rezidenţiat – în specialităţi precum ATI, medicina de urgenţă, specialităţi chirurgicale – este un eşec, chiar o dramă, în condiţiile în care personalul medical ar trebui să fie o resursă strategică a acestei ţări. Domnule ministru Rafila, organizaţi încă o sesiune de rezidenţiat în această primăvară! Legea vă permite, vorbiţi cu ministrul Câciu, cu premierul Ciucă, cu oricine e nevoie pentru resursa financiară, dar nu rataţi şansa României de a avea un plus de 600 de medici specialişti”, susţin parlamentarii USR în scrisoarea deschisă adresată ministrului Alexandru Rafila.

În România, ţara cu cea mai mare mortalitate evitabilă din Europa, sute de localităţi nu au acces nici măcar la medicina primară. În secolul XXI şi într-o ţară membră a Uniunii Europene, oamenii nu au acces nici măcar la măsurarea unei tensiuni sau la un consult medical de rutină.

Avem un deficit de peste 1.400 de medici de familie. Multe dintre spitalele din România sunt la limita funcţionalităţii, având secţii deservite de 3-4 medici. Bucureştiul şi alte cinci judeţe concentrează jumătate din numărul de medici specialişti.

Sursa foto Facebook Adrian Wiener