24 ianuarie 2022

Parlamentele din Kârgâzstan și Tadjikistan au aprobat trimiterea „forțelor de menținere a păcii” în Kazahstan

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Parlamentele din Kârgâzstan și Tadjikistan au aprobat trimiterea „forțelor de menținere a păcii” în Kazahstan

Deputații ambelor camere ale parlamentului tadjik au convenit să folosească armata tadjika în străinătate pentru a-și îndeplini obligațiile internaționale ale republicii, a informat Agenția Națională de Știri Khovar .

O decizie similară a fost luată la o ședință a parlamentului kârgâz, din 7 ianuarie. Cu o zi mai devreme, parlamentul țării nu a adunat cvorumul necesar pentru a lua în considerare această problemă, amintește Interfax .

Pe 5 ianuarie, președintele kazah Kassym-Zhomart Tokayev a cerut statelor membre CSTO ajutor pentru combaterea a ceea ce acesta numește „amenințarea teroristă”. Pe 6 ianuarie, Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, într-o convorbire telefonică cu Tokayev, a anunțat disponibilitatea republicii de a participa la misiunea de menținere a păcii CSTO în Kazahstan. În aceeași zi, prim-ministrul Kârgâzstanului Akylbek Zhaparov a confirmat disponibilitatea autorităților de a ajuta Kazahstanul și, în măsura în care este necesar, de a-și îndeplini obligațiile aliate în cadrul CSTO.

Cu o zi înainte, o sursă din structurile de putere din Tadjikistan a declarat pentru RIA Novosti că republica va trimite aproximativ 200 de militari în Kazahstan. S-a decis trimiterea a 150 de luptători ai unității speciale „Scorpion” din Kârgâzstan în republica vecină. Potrivit Ministrului Apărării al Kârgâzstanului Baktybek Bekbolotov, nu va exista un singur soldat în termen printre ei, numai ofițeri, maiștri militari și militari angajați pe baza contractuala. Sunt pregătiți. Vom expedia imediat după decretul prezidențial cu două aeronave. Pe primul – personalul, pe al doilea – echipament militar.”

La randul sau, Kârgâzstanul va trimite opt vehicule blindate și unsprezece vehicule de teren. În cazul pierderii echipamentului militar, CSTO va despăgubi Bișkekul pentru daune.

Anterior , unitățile celei de-a 45-a brigăzi separate a forțelor speciale ale forțelor aeriene ruse, formațiunile Ivanovo și Ulyanovsk ale forțelor aeriene au fost trimise în Kazahstan . Belarusul a trimis o companie de menținere a păcii din brigada 103 aeriană Vitebsk a forțelor de operațiuni speciale – de la 100 la 300 de oameni . Armenia a trimis 70 de soldați.

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului, cu referire la secretarul general al CSTO, Stanislav Zas, a raportat că numărul total al militarilor care sosesc este de 2500 de oameni.

Ciprian Pop