22 septembrie 2021

Parlamentul britanic a închis accesul la clădirea sa pentru ambasadorul Chinei in țara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasada Chinei la Londra a condamnat această mișcare!

Parlamentul britanic i-a interzis ambasadorului chinez în Regatul Unit, Zheng Zheguang, să viziteze clădirea legislativă în timp ce sancțiunile impuse de Beijing deputaților britanici sunt în vigoare. Acest lucru a fost anunțat marți de secretarul Camerei Comunelor (camera inferioară a Parlamentului britanic), Lindsay Hoyle.

„Mă întâlnesc în mod regulat cu ambasadori din întreaga lume pentru a construi relații puternice între țări și parlamentarii nostrii. Dar, nu cred că ar fi potrivit ca ambasadorul chinez să organizeze întâlniri în Camera Comunelor și unde lucrăm așa cum a țara sa a impus sancțiuni împotriva unora dintre membrii noștri „, a spus oficialul.

„Dacă aceste sancțiuni ar fi ridicate, atunci, desigur, toate interdicțiile ar dispărea. Nu spun că nu pot fi organizate ședințe, spun doar că nu pot fi ținute aici cât timp aceste sancțiuni sunt în vigoare”, a explicat Hoyle.

Ambasada Chinei la Londra a condamnat acest pas. „Acesta este un act disprețuitor din partea unui număr de indivizi motivați politic din Parlamentul britanic, care împiedică schimburile și cooperarea normală între China și Regatul Unit, contravine dorințelor oamenilor din ambele țări și le dăunează interesele „, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice.

Zheng Zeguang a fost numit în funcția sa actuală în iunie.

În martie, China a impus sancțiuni pentru nouă persoane fizice și patru persoane juridice din Marea Britanie din cauza a ceea ce Beijingul numește „minciunilor și dezinformării” cu privire la situația din regiunea autonomă Uygura din Xinjiang, unde sunt încălcate drepturile minorităților naționale. Lista include pe șeful Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, fostul ministru al Muncii și Pensiilor, fostul lider al partidului conservator aflat la guvernare, Ian Duncan Smith, membri ai Camerei Lorzilor David Elton și Helena Kennedy, parlamentarii Neil O’Brien, Tim Lawton, Nusrat Ghani, avocatul Jeffrey Nice și Joanne Smith Finley.
Redactor Ciprian Pop