Publicat: 9 Decembrie, 2013 - 14:13
Share

Parlamentului a decis, luni, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţia unui teren în judeţul Călăraşi de către Ioana Băsescu.

Hotărârea urmează să fie supusă marți votului plenului celor două Camere, au precizat surse din Birourile Permanente reunite.


Traian Băsescu l-a acuzat pe premier că foloseşte Parlamentul împotriva sa şi l-a asigurat că membrii Comisiei Călăraşi nu vor găsi nimic incriminator la adresa sa şi a fiicei sale.

„Premierul şi cu cei cu care s-a înţeles, tată socru, toată trupa, gândesc că pot utiliza comisiile de la Senat şi comisiile camerelor reunite cred că mă pot impresiona. Aş vrea să le aduc în memorie că eu rezist şantajului de cea mai joasă speţă al trustului domnului Voiculescu de 8 ani”, a spus Traian Băsescu. 

Fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a făcut publice, pe 15 noiembrie, documentele prin care a obţinut, pe data de 9 septembrie 2013, suma de 1.028.507,55 de euro credit imobiliar de la CEC Bank şi actele de vânzare-cumpărare prin care a devenit oficial, în aceeaşi zi, proprietara a 290,41 hectare de teren agricol în comuna Nana, judeţul Călăraşi, pentru care a plătit în total 1.306.845 de euro, respectiv 4.522 de euro pe hectar, fără TVA.

Conform documentelor de vânzare-cumpărare în duplicat, Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la firma BERFIGE SRL, cu sediul în România, dar cu reprezentant legal un cetăţean italian cu domniciliul în Monaco, Bertola Fioravante. Înţelegerea s-a făcut pe data de 9 septembrie 2013. Potrivit unei menţiuni din contractul de ipotecă, întreaga proprietate a fost evaluată, pe 3 septembrie 2013, de expertul Adriana Adelaida Chirilă la 7.215.390 de lei, chiar dacă s-a plătit mai puţin.

Actele tranzacţiei pentru terenurile din Călăraşi au fost făcute publice în contextul în care liderii USL au ridicat mai multe suspiciuni legate de faptul că preşedintele şi-ar fi folosit funcţia în interese personale.