9 mai 2021

Parlamentul European a aprobat acordul comercial între UE şi Regatul Unit

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parlamentul European a votat covârşitor în favoarea acordului comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană, depăşindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului, transmit Reuters şi AFP.

Acordul a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi 32 de abţineri.

Informaţia a fost confirmată şi de eurodeputatul Guy Verhofstadt. ”@Europarl aprobă acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit! Primul acord comercial din istorie ce ridică bariere & elimină libertăţi? Un eşec pentru ambele părţi, dar mai bun decât nimic”, a scris pe Twitter fostul premier belgian.

Procedura de votare s-a desfăşurat marţi, dar restricţiile impuse de coronavirus au făcut ca rezultatul să nu fie cunoscut imediat.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri şi dezbateri dificile legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizaţie din care ţara a făcut parte timp de 47 de ani.

Acordul a fost aplicat în mod provizoriu de la începutul acestui an, pentru a oferi timp pentru ratificarea acordului. Această perioadă de graţie expiră la 30 aprilie.

În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acţiune în justiţie contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.