9 mai 2021

Parlamentul European a votat raportul europarlamentarului Dan Nica: 95,5 de miliarde de euro pentru cercetarea europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Raportul europarlamentarului PSD Dan Nica referitor la instituirea programului-cadru de cercetare şi inovare Orizont Europa a fost votat azi, cu o largă majoritate, în plenul Parlamentului European. 661 de eurodeputaţi s-au pronunţat pentru, 5 au votat împotrivă şi 33 s-au abţinut la votul privind regulamentul ce alocă 95,5 miliarde de euro, în perioada 2021-2027, pentru investiţiile în noile tehnologii.

„Punem bazele celui mai solid program de cercetare şi inovare din lume. Orizont Europa va ajuta UE să se pregătească pentru viitor, sprijinind sistemul de sănătate să facă faţă unor eventuale pandemii şi stimulând decarbonizarea industriei, prin investiţii în inovare şi sprijinirea cercetătorilor europeni de a-şi valorifica abilităţile în tehnologiile digitale şi industriale”, a declarat Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD şi coordonatorul reprezentanţilor grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare din Parlamentul European.

În discursul său din reuniunea plenară a forului europarlamentar, Dan Nica a subliniat că fiecare euro investit în cadrul programului-cadru poate genera o rentabilitate de până la 11 euro în produsul intern brut (PIB), pe parcursul a 25 de ani, determinând crearea a sute de mii de locuri de muncă în UE. În acest context, Dan Nica a lansat un apel către statele membre să aloce 3% din PIB pentru cercetare şi inovare, pentru a depăşi criza economică prin investiţii ambiţioase şi durabile, care să ducă la stimularea creşterii şi productivităţii.

Dan Nica a amintit că „banii focalizaţi prin Orizont 2020 au contribuit la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 şi la sprijinirea proiectelor de cercetare şi inovare pentru a face faţă multiplelor aspecte ale pandemiei”.

Raportorul europarlamentar a evidenţiat, totodată, colaborarea fructuoasă avută cu preşedinţiile semestriale ale Consiliului UE deţinute de România şi Germania în definirea ambiţiosului program european de cercetare.