Publicat: 19 Aprilie, 2012 - 20:00
Share
Norica Nicolai: "Singura abordare în acest context este existența unui cadru juridic"

Eurodeputata PNL Norica Nicolai a declarat azi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, că sprijină noul acord încheiat între UE și SUA cu privire la transmiterea datelor personale ale pasagerilor curselor aeriene (PNR), după ce în anul 2010 legislativul european a refuzat să aprobe acest document din motive de securitate a datelor.

"Sper că acest Parlament poate privilegia diversitatea de opinii și sunt convinsă că toți acceptăm că riscurile criminalității transnaționale și riscurile terorismului sunt riscuri globale la care trebuie răspunsuri globale. Singura abordare în acest context este existența unui cadru juridic și așa s-a ajuns la adoptarea acestui tratat care din punctul de vedere al cetățenilor europeni, chiar șchiop așa cum este consemnat, constituie o regulă de drept care le dă garanția respectării drepturilor lor", a arătat Norica Nicolai, în condițiile în care noul acord inițiat în luna noiembrie a anului 2011 stipulează o mai bună partajare a informațiilor între agențiile de aplicare a legii din UE și SUA, întărește o serie de dispoziții privind protecția datelor cetățenilor UE și consolidează garanțiile de protecție a datelor.

"Sunt de acord și respect datele cu caracter personal, dar trebuie să fim de acord că cetățenii europeni au dreptul la securitate individuală ca drept fundamental al dreptului la viață. Din acest punct de vedere, cred că îmbunătățirile care s-au creat în acest acord, faptul că putem renegocia, putem monitoriza, nu îmi dau nici un motiv să nu am încredere în Comisia Europeană", și-a justificat eurodeputata liberală opțiunea în favoarea acestui document, pentru care PE are putere de codecizie.

În proiectul de rezoluție adoptat astăzi de plenul PE se arată că UE și SUA trebuie să fie unite în respingerea amenințării teroriste, adoptând un demers multidimensional, inclusiv partajarea informațiilor, pentru a reduce riscurile. Având aceste aspecte, PE consideră că noul proiect de acord este un element esențial și necesar al unei cooperări transatlantice strânse pentru a combate împreună cu succes terorismul și oferă garanțiile de bază pentru respectarea drepturilor de protecție a datelor cetățenilor UE.