Publicat: 13 Februarie, 2020 - 19:19
Share
Manu Pineda

Deputații de stânga au cerut astăzi din partea Uniunii Europene acțiuni concrete în favoarea unui Stat Palestinian și încheierea unui acord de parteneriat cu Israelul de asa mod incat sa se favorizeze solutia celor doua State, gest ce survine în urma anunțului planului Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu.

"Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă și să sprijine în continuare o soluție cu două State cu un Stat Palestinian independent și dreptul de întoarcere al refugiaților palestinieni", a declarat deputatul Niyazi Kuzluyürek în Parlamentul European. Pentru politicianul turc cipriot, “așa-numitul plan de pace al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu legitimează crimele de război ale Israelului”.

În mod similar, Președintele Delegației Parlamentului Europeam pentru Relațiile cu Palestina, Manu Pineda, a reacționat atunci când a considerat că este ilegitim și ilegal să se vorbească despre un acord atunci când palestinienii nici măcar nu au fost consultați. "UE trebuie sa manifeste îngrijorare fata de planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, si sa raspunda cu acțiuni concrete: să încheie acordul de parteneriat UE-Israel, specificand recunoasterea unui Stat Palestinian", a spus el.

Si Grupul Confederal al Stângii Unite Europene / Stânga Verde Nordică a condamnat anterior intențiile anexioniste ale Israelului, asa cum sunt ele sprijinite prin acordul girat de la Washington.

De asemenea, blocul comunitar a spus că „inițiativa Statelor Unite prezentată pe 28 ianuarie se îndepărtează de parametrii conveniți la nivel internațional”, exprimând îngrijorarea pentru interesul Israelului pentru valea Iordanului și alte părți ale teritoriului palestinian ocupat de Tel Aviv in Cisiordania. Diplomația europeană și-a reiterat angajamentul față de o soluție cu Două State, negociată și bazată pe frontierele din 1967.

Ciprian POP

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: