Publicat: 12 Decembrie, 2019 - 10:19

Executivul României vine, joi, în fața senatorilor și deputaților. Guvernul Orban își va angaja răspunderea pentru a promova cel puțin un proiect de lege. Inițial a fost vorba despre trei inițiative, dar senatorii au aprobat rapid, în calitate de camera decizională, o parte din măsurile vizate și de guvern.

Conform programului, în prima şedință comună Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua ședință comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia ședință comună Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineața, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă și le însuşeşte.

Executivul a adoptat, marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.