29 mai 2022

Parteneriat cultural între Universitatea de Vest din Timişoara şi Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 27 octombrie, a fost inaugurat spaţiul special dedicat artei şi evenimentelor muzicale şi culturale, care se vor desfăşura în Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”. Parteneriatul dintre Universitatea de Vest din Timişoara şi Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”, devenit realitate în 2021, este o adevărată premieră naţională, anticipând anul 2023, când Timişoara va fi capitală europeană a culturii.

Proiectul se realizează cu aportul Facultăţii de Arte şi Design, precum şi al Facultăţii de Muzică şi Teatru, dar şi prin implicarea altor facultăţi din UVT. Spaţiile terminalului de sosiri externe ale aeroportului devin incinte expoziţionale, spaţii pentru concerte, performance-uri, happening-uri sau flashmob-uri. Evenimentele debutează printr-o expoziţie reprezentativă a specializărilor grafică, pictură, sculptură, foto video, restaurare-conservare, modă-design vestimentar, design textil, ceramică. Un număr de peste 30 de lucrări de artă studenţească, ţinute vestimentare şi obiecte ceramice îmbogăţesc vizual şi spiritual incinta sălii de aşteptare a noului terminal.

La inaugurare a fost organizată o conferinţă de presă, la care au participat directorul general AIT, dl. Dorel Grădinaru, rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, decanul Facultăţii de Arte şi Design, prof. univ. dr. Camil Mihăiescu, prodecanul Facultăţii de Muzică şi Teatru, lect. univ. dr. Adrian Korek, care a fost urmată de un intermezzo muzical susţinut de cvartetul Facultăţii de Muzică şi Teatru din UVT şi un tur al expoziţiei.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: *Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, astfel că acest spaţiu, care acum poartă o amprentă artistică puternică, este un mare atu pentru oraşul nostru, urmând să întâmpine numeroşi turişti şi consumatori de cultură de pe întregul continent. Aceştia nu vor intra într-un aeroport ca oricare altul, un spaţiu neutru şi exclusiv funcţional, ci se vor intersecta cu arta, vor avea o experienţă culturală din prima clipă în care calcă în Timişoara.

Directorul General al Aeroportului Internaţional Timişoara „Traian Vuia”, Dorel Grădinaru, a declarat: *Spaţiul aeroportului timişorean este acum mai primitor şi mai atractiv, mai mult chiar, este şi un spaţiu al educaţiei prin cultură şi artă. Îi aşteptăm pe toţi pasagerii şi vizitatorii să admire arta din Galeria UVT, amplasată în aeroportul nostru, de azi mai cultural.

Parteneriatul din Universitatea de Vest din Timişoara şi Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia” va continua prin mai multe serii de expoziţii şi evenimente culturale.