Publicat: 19 Martie, 2019 - 18:00
Share

Cea de-a patra sesiune a Adunării ONU de Mediu (UNEA4) a avut loc în perioada 11-15 martie 2019 în Nairobi, Kenya, la sediul ONU de la Nairobi (UNON), tema fiind  "Soluții inovatoare pentru provocările de mediu și consumul și producția durabile ". Conferința a atras un număr record de participanți, cu cinci șefi de stat și de guvern, 157 de miniștri și miniștri adjuncți și aproape 5000 de participanți din 179 de țări care au participat la Adunarea ONU de Mediu. Formatul UNEA4 a inclus sesiuni plenare, dialoguri ale liderilor, un dialog multi-actorial,  fiind organizata simultan numeroasele evenimente la UNON, inclusiv Summit-ul ”One Planet”, convocat de președinții Franței și Kenyei. Sesiunea a fost marcată de accidentul aviatic (pe ruta Addis Abeba – Nairobi, în data de 3 martie) în care au pierit mulți delegați ce erau în drum spre Nairobi pentru a participa la UNEA4.

S-a lucrat intens fiind analizate și negociate un număr record de 29 de proiecte de rezoluții, ce au cuprins o largă varietate de subiecte. Ca cel mai înalt for decizional de mediu la nivel mondial, Adunarea ONU de Mediu a reușit să adopte Declarația Ministerială, 23 de rezoluții și 3 decizii.

Delegația României a coordonat delegații statelor membre ale Uniunii Europene participante la Adunarea ONU de Mediu, în calitate de Președinție la Consiliul Uniunii Europene. În această calitate reprezentanții Ministerului Mediului au organizat și prezidat ședințele de coordonare UE, au intervenit în negocieri împreună cu experții SM UE, ai Comisiei Europene, Serviciul European de Acțiune Externă și Delegația UE de la Nairobi. În  dimineața zilei de 14 martie 2019 a fost organizată o reuniune de coordonare UE la nivel ministerial, condusă de domnul Secretat de Stat Ion Cîmpeanu.

În data de 11 martie 2019, conducătorul delegației României, domnul Secretar de Stat Ion Cîmpeanu a susținut în plenara Adunării ONU de Mediu, discursul Uniunii Europene din sesiunea de deschidere. În intervenția sa, înaltul reprezentant a apreciat progresele notabile făcute în urma negocierilor din cadrul Comitetului Deschis al Reprezentanților Permanenți la UNEP (OECPR4-organism intersesional ce pregătește lucrările Adunării ONU de Mediu), a subliniat interconexiunile dintre consumul și producția durabile, gestionarea resurselor naturale, schimbările climatice, biodiversitatea, apa și utilizarea terenurilor, și a reiterat că Uniunea Europeană și statele sale membre recunosc imperativul de a plasa gestionarea durabilă a resurselor în centrul politicilor.

De asemenea, a menționat că Obiecivele de Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice și obiectivele acordurilor multilaterale de mediu nu pot fi atinse fără un management durabil al resurselor naturale, printr-o mai mare eficiență a resurselor și prin trecerea la economia circulară.

În data de 13 martie 2019, în deschiderea evenimentului ministerial, la nivel înalt, domnul Secretar de Stat Ion Cîmpeanu, a subliniat aspecte cu privire la nevoia de a identifica soluții speciale referitoare la poluare, conținute în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă cu privire la poluarea aerului, a solului, a apei, managementul chimicalelor și al deșeurilor, utilizarea excesivă a îngrășămintelor în vederea reducerii efectelor adverse asupra sănătății umane și a mediului. ” Schimbările pe care trebuie să le facem înseamnă inovație și creativitate. Pentru a atinge Obectivele de Dezvoltare Durabilă, trebuie să adoptăm modele de consumul și producție durabile și să ne reorientăm către o economie eficientă din punct de vedere al resurselor și cu emisii reduse de carbon, pentru a decupla creșterea economică de la supraexploatarea resurselor naturale.” – a declarat domnul Ion Cîmpeanu.

Evenimentul a continuat și în data de 14 martie 2019 când șefii de state și de guverne din Franța, Kenia, Madagascar, Ruanda și Sri Lanka s-au adresat delegaților. Uhuru Kenyatta, Președintele Keniei, a evidențiat importanța integrării cunoașterii tradiționale și culturale în efortul de a promova producția și consumul durabile. Emmanuel Macron, Președintele Franței, a subliniat viziunea celui de-al 3-lea Summit One Planet, care s-a desfășurat la sediul ONU, în Nairobi, în paralel cu segmentul de nivel înalt din cadrul celei de-a patra Adunări a Organizației Națiunilor Unite de Mediu (UNEA4).

De asemenea, a fost emis un răsunător apel la acțiune pentru a limita încălzirea globală și pentru a stopa pierderea biodiversității, avertizând că, ” Vom fi trași la răspundere”- a declarat Emmanuel Macron.

În data de 15 martie 2019, în contextul deținerii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a avut loc un Mic-dejun Ministerial, organizat împreună cu Comisia Europeană, cu tema:”Utilizarea resurselor naturale: către o zonă sigură de operare”. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre nevoia unui criteriu și a unei valori de referință pentru un nivel durabil al utilizării resurselor naturale (materiale, teren/sol, apă) ca o condiție necesară pentru a defini ”zona sigură de operare/funcționare” pentru umanitate. La eveniment au participat atât miniștrii mediului cât și reprezentanți ai instituțiilor internaționale de mediu. Evenimentul a dat ocazia participanților să discute despre legătura dintre elaborarea politicilor și recomandările științifice în domeniul utilizării resurselor naturale. Domnul Ion Cîmpeanu, Secretar de Stat al Ministerului Mediului din România, a deschis sesiunea de discuții și a invitat persoanele prezente la o discuție liberă. Printre vorbitori s-au numărat doamna Joyce Msuya, Director Executiv în funcție al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), domnul Ibrahim Thain, Secretarul Executiv al Convenției ONU pentru Combaterea Deșertificării, domnul Janez Potocnik, Co-președinte al Grupului Internațional de Resurse, iar domnul Daniel Calleja Crespo, Director General la Direcția Generală de Mediu a Comisiei Europene a vorbit în închiderea evenimentului și a concluzionat discuțiile purtate de participanți. Întâlnirea a fost moderată de doamna Joanna Drake, Director Adjunct la Direcția Generală de Mediu a Comisiei Europene.

În închiderea sesiunii plenare a celei de-a patra sesiunea a Adunării ONU de Mediu, delegații au adoptat Declarația Ministerială, 26 de rezoluții și trei decizii, ce abordează probleme globale de mediu printre care: Căile inovatoare de realizare a consumului și producției durabile, Promovarea practicilor durabile și a soluțiilor inovatoare pentru reducerea pierderilor și deșeurilor alimentare, Mobilitate durabilă, Abordarea provocărilor de mediu prin practici de afaceri durabile,  Infrastructura durabilă, Managementul ecologic al deșeurilor, Gestionarea chimicalelor și a deșeurilor, Deșeurile și microparticulele de plastic marine, Abordarea poluării produselor din plastic de unică folosință, Inovații privind biodiversitatea și degradarea terenurilor, Protecția mediului marin din activitățile de pe uscat, Managementul durabil pentru sănătatea mangrovelor la nivel global, Managementul durabil al recifurilor de corali, Managementul durabil al azotului, Inovațiile privind pășunile durabile și pastoralismul, Conservarea și gestionarea durabilă a turbăriilor, Promovarea egalității de gen, a drepturilor omului și a implicării femeilor și fetelor în administrația mediului, Nexus-ul sărăcie – mediu,  Al cincilea Program de dezvoltare și revizuire periodică a dreptului mediului (Montevideo V) "Delivering People and the Planet", Planul de implementare "Către o planetă fără poluare", Implementarea și monitorizarea rezoluțiilor Adunării ONU de Mediu și a activităților conexe, Menținerea revizuirii mediului: îmbunătățirea interfeței știință – politică a UNEP și susținerea evalurării globale asupra mediului, Programul de lucru și bugetul UNEP, Managementul fondurilor și contribuțiilor dedicate. Următoarea sesiune a Adunării ONU de Mediu va avea loc în perioada 15-19 februarie 2021 la sediul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), la Nairobi, Kenya. Tema pentru UNEA5 va fi stabilită până la finalul anului în curs.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: