20 mai 2022

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la consultări cu Jack Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 16 decembrie 2021, la o sesiune de consultări telefonice cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui Statelor Unite, şi cu înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9 (B9) – miniştri ai afacerilor externe, respectiv consilieri pentru securitate naţională.

Temele de discuţie din cadrul reuniunii au vizat atât contactele din ultima perioadă ale SUA cu Federaţia Rusă, precum şi evoluţiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO şi la Marea Neagră. Discuţiile au avut loc în continuarea participării Preşedintelui Klaus Iohannis la convorbirea Preşedintelui Joe Biden cu liderii Formatului de la Bucureşti, în 9 decembrie 2021.

În cadrul discuţiei, a fost salutată organizarea acestor consultări aprofundate ale SUA cu România şi aliaţii europeni din cadrul Formatului Bucureşti 9 (B9), care transmit un semnal clar şi ferm în privinţa angajamentului puternic al SUA şi al NATO pentru securitatea şi stabilitatea aliaţilor, inclusiv a celor din Flancul Estic, precum şi în ceea ce priveşte unitatea Aliată, care este esenţială pentru NATO.

În cadrul convorbirii, a fost reiterată îngrijorarea serioasă cu privire la situaţia de securitate din regiune, inclusiv la Marea Neagră, cu efecte asupra securităţii euroatlantice în ansamblul său. În acest context, a fost evidenţiată necesitatea continuării, într-o manieră coerentă, echilibrată şi unitară, a eforturilor de întărire a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. De asemenea, a fost accentuată importanţa unor demersuri adecvate şi a unor abordări responsabile, care să ducă la dezescaladarea situaţiei.

A fost reiterată, în final, importanţa solidităţii relaţiei transatlantice şi a unităţii Alianţei, partea americană asigurând că va continua dialogul cu toţi aliaţii şi partenerii, inclusiv cu utilizarea Formatului B9.