18 august 2022

Participarea Poliţiei de Frontieră la Ziua Porţilor Deschise pentru Copii la MAI – ediţia a XII-a

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 30 mai a.c., Poliţia de Frontieră Română a participat la Ziua Porţilor Deschise pentru copii la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Interne, se află deja la a XII-a ediţie, continuând să se bucure de o largă apreciere, atât din partea copiilor, cât şi a adulţilor.

Alături de celelalte instituţii din MAI, Poliţia de Frontieră Română a fost prezentă la eveniment cu două standuri expoziţionale.

Astfel, standul organizat la interior a cuprins exponate din colecţia Muzeului Poliţiei de Frontieră Române, respectiv vechi uniforme militare, drapele de luptă şi arme utilizate de către grănicerii români în timpului primului război mondial, precum şi machete ale navelor folosite în supravegherea frontierei maritime. Colegii noştri le-au vorbit vizitatorilor despre istoria instituţiei şi faptele de arme ale profesioniştilor care au străjuit hotarele ţării de-a lungul vremurilor, căutând să transmită mesajul de respect faţă de tradiţia armei şi continuitate în timp.

Totodată, la standul exterior, de mobilitate terestră, navală şi aeriană, au fost prezentate publicului, alcătuit majoritar din copii, mai multe autospeciale, dintre care una cu termoviziune, o autospecială de control a documentelor, precum şi alte mijloace auto utilizate în activităţile de supraveghere şi control a frontierelor.

Un element de atracţie a fost una dintre ambarcaţiunile pe care poliţiştii de frontieră le folosesc în activităţile de supraveghere a frontierei pe fluviul Dunărea.

În egală măsură, publicul a fost încântat să vizualizeze, în premieră, o dronă de dimensiuni mari (elicopter de înaltă tehnologie fără pilot) pentru supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Drona face parte din sistemul de supraveghere a frontierei maritime, serviciul fiind operaţional începând cu martie 2021 şi pus la dispoziţie de către Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă – EMSA. Sistemul este utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situaţii/evenimente/incidente, cât şi pentru creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea şi controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului şi a faunei marine, precum şi asigurarea intereselor statului român în zona contiguă şi zona economică exclusivă.

Toate standurile Poliţiei de Frontieră s-au bucurat de atenţia publicului, care a venit în număr mare să afle detalii despre fiecare exponat în parte, descoperind astfel poveşti din activitatea colegilor noştri, chiar mici secrete care, pe unii dintre cei mici i-au făcut să-şi exprime dorinţa de a deveni poliţişti de frontieră.

Întrucât evenimentul a fost organizat în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului – 1 iunie, poliţiştii din cadrul Poliţiei de Frontieră Române transmit tuturor copiilor, cu mult drag, urarea de La mulţi ani!

Informaţii de background:

Participarea la eveniment a dronei de mari dimensiuni model CAMCOPTERŽ S-100 a fost asigurată prin bunăvoinţa Schiebel Group, compania austriacă responsabilă de dezvoltarea, proiectarea şi producţia modelului revoluţionar CAMCOPTERŽ S-100 Unmanned Air System (UAS). Serviciul de pilotare a modelului CAMCOPTERŽ S-100 este furnizat de Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA).

Din martie 2021 şi până în prezent, ca urmare a operaţiunilor planificate de Poliţia de Frontieră Română, modelul S-100 a înregistrat peste 170 de ore de zbor.

Despre CAMCOPTERŽ S-100:

Sistemul aerian fără pilot (UAS) CAMCOPTERŽ S-100 de la Schiebel este o capacitate dovedită operaţional pentru utilizare în scopuri militare şi civile.
Pentru decolarea şi aterizarea verticală (VTOL), UAS nu necesită pregătirea zonei sau echipament de sprijin pentru a permite lansarea şi recuperarea. Acesta funcţionează zi şi noapte, în condiţii meteorologice nefavorabile, cu o capacitate de vizibilitate mai mare de 200 km / 108 nm, pe uscat şi mare.
Fuzelajul din fibră de carbon şi titan oferă capacitate pentru o gamă largă de utilizări, până la un plafon de 5.500 m / 18.000 ft. Într-o configuraţie standard, CAMCOPTER Ž S-100 transportă o sarcină utilă de 34 kg / 75 lbs până la 10 ore şi este alimentat cu AVGas sau combustibil greu JP-5.
Imaginile de înaltă definiţie preluate sunt transmise la staţia de control în timp real. Pe lângă GPS standard sau navigarea manuală, S-100 poate funcţiona cu succes în medii în care GPS-ul nu este disponibil, cu plan de misiune şi control, prin accesarea unei simple interfeţe grafice.
Elicopterul de înaltă tehnologie fără pilot este susţinut de Schiebel, asistenţă pentru clienţi şi servicii de formare.

Sursa foto Facebook Poliţia de Frontieră Română