Publicat: 26 Iunie, 2015 - 11:43

Pe data de 11 iunie s-a dat startul festivalului Make City, primul festival din Berlin dedicat arhitecturii şi alternativelor urbane, care aduce în faţa publicului un program complex cu peste 100 de evenimente. Pe o perioadă de 17 zile (11-28 iunie 2015), oraşul  este împânzit de prelegeri, tururi ghidate, expoziţii, proiecţii de filme, instalaţii şi happening-uri. Proiectul este susţinut, alături de Institutul Cultural Român din Berlin, de un număr mare de parteneri, precum Heinrich Böll Stiftung, Architekten Kammer Berlin, Design Akademie Berlin, ArchitekturSalon, Centrul Cultural Ceh, British Council, Centrul Cultural Italian şi se bucură totodată de parteneriate media importante. 

În calitate de partener fondator, ICR Berlin participă la acest festival de amploare cu două evenimente. Primul dintre evenimente, care s-a încheiat marţi, s-a bucurat de un succes răsunător.  În perioada 19-23 iunie, pasajul pietonal al celui mai mare centru comercial din capitala Germaniei, LP12 Mall of Berlin, a adăpostit instalaţia „SHELTER - participative installation”, devenind unul dintre locurile cele mai vizitate din cadrul festivalului. LP12 Mall of Berlin se bucură de o amplasare  centrală, fiind situat în apropiere de Potsdamer Platz. Această instalaţie a adus în discuţie perspectivele contemporane asupra unei activităţi uitate de către umanitate de-a lungul evoluţiei, şi anume construirea unui adăpost.  Împreună cu Asociaţia Des châteaux en l'air (Ramona Poenaru şi Gaël Chaillat) publicul a construit un adăpost uriaş cu o suprafaţă de 200 m2. Peste 2.500 de persoane au vizitat instalaţia „SHELTER - participative installation”, la construirea ei contribuind un număr impresionant de oameni. Adăpostul a devenit un spaţiu comun de relaxare, meditaţie şi interacţiune, pentru copii, adolescenţi şi adulţi.

Cel de-al doilea eveniment propus de ICR Berlin se va desfăşura în penultima zi de festival, pe data de 27 iunie cu începere de la ora 11.30, şi face parte din programul de prelegeri şi workshopuri găzduit de Centrul Cultural Ceh din Berlin. Workshop-ul grupului Modulab (Ioana Calen şi Paul Popescu) prezintă evoluţia mişcării DIY (Do it yourself) şi rolul acesteia în economia şi cultura actuală a României. Totodată, workshop-ul va aduce în discuţie diferite iniţiative ale categoriilor prosumer şi consumer. Mişcarea DIY are o lungă istorie în România: în timpul perioadei comuniste românii au fost nevoiţi să improvizeze aparate electronice şi alte dispozitive pentru a compensa lipsa de bunuri de pe piaţă sau pentru a putea să rămână conectaţi, prin tehnologie, cu lumea exterioară. După căderea comunismului, România s-a adaptat imediat şi într-un mod creativ la era tehnologică prin reţele peer to peer, în prezent beneficiind de una dintre cele mai bune conexiuni la internet pentru Filesharing şi Downloads.  În a doua parte, publicul va avea posibilitatea să testeze dispozitive electronice embrionice  pentru a construi proprii teremini pe bază de senzori. 

Ioana Calen este absolventă a Facultăţii de Filosofie Bucureşti. A lucrat ca jurnalist pentru mai multe ziare şi reviste, precum Cotidianul, Capital, Harper’s Bazaar. Împreună cu Paul Popescu a fondat Modulab, o platformă inter-disciplinară care promovează cercetarea şi dezvoltarea noilor metode şi tehnologii de exprimare umană în cadrul artei şi a industriilor creative.
Paul Popescu, artist trans-media şi inventator, a realizat o serie de instalaţii interactive pentru festivaluri de artă new media internaţionale, precum CyNet Art – Dresda şi Piksel – Bergen. De asemenea, este autorul instalaţiilor media din cadrul Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură din Veneţia, 2012. În perioada 2008-2009 a fost coordonator de programe în cadrul laboratorului media, MNAC Bucureşti.