28 noiembrie 2021

Participarea României la Eurovision Song Contest

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Destinaţia Eurovision”: Imagini în exclusivitate cu parcursul României la concursul internaţional, în fiecare seară, la TVR 1

Doar două săptămâni ne despart de startul celui mai aşteptat concurs muzical din 2021 şi debutul reprezentantei României, Roxen, pe scena Eurovision.

Pregătirile delegaţiei României au intrat în linie dreaptă, repetiţiile din studiourile TVR fiind întrerupte doar de Sărbătorile Pascale. Începând de luni, 3 mai, publicul TVR va fi conectat la universul Eurovision 2021 prin emisiunea „Destinaţia Eurovision”.

Gazda emisiunii, Sonia Argint, va prezenta, în premieră şi în exclusivitate, imagini din culisele evenimentului, de la etapa naţională până la finala internaţională, scenografia, costumele, machiajul, coregrafia, evenimentele din capitala Eurovision 2021, emoţiile, oboseala şi bucuria de a reprezenta România în concurs.

Sonia va discuta cu mai mulţi invitaţi despre participarea României la Eurovision Song Contest şi vom urmări, de luni până vineri, în fiecare seară, la TVR 1, de la ora 20.50, povestea participării României la ediţia numărul 65 a concursului, un drum care s-a prelungit cu un an, ca niciodată, din cauza pandemiei.

În prima săptămână, înaintea deplasării delegaţiei noastre în Regatul Ţărilor de Jos, gazda ediţiei 2021, ne amintim parcursul lui Roxen în 2020 care a culminat cu Finala Naţională, ultimul mare spectacol cu public din România – desfăşurată în sala sporturilor Romeo Iamandi din Buzău, urmărim, în premieră, imagini din culisele filmării videoclipului piesei „Amnesia”, de la şedinţa foto oficială realizată pentru această ediţie Eurovision Song Contest, de la filmarea pentru postcardul României la Eurovision şi momentul artistic filmat în Bucureşti ca rezervă pentru actul artistic de la Rotterdam (live-on-tape). Vineri, 7 mai, vom lua pulsul delegaţiei României care intră, de mâine, în autoizolare, în vederea deplasării la Rotterdam.

De luni, 10 mai, Sonia Argint va urmări aventura reprezentantei noastre pas cu pas, de la îmbarcarea în avion până la revenirea în ţară, cu imagini inedite şi primele impresii de la concurs, în următoarele ediţii ale producţiei „Destinaţia Eurovision”.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. Roxen, reprezentanta României la ediţia cu numărul 65 a concursului, va fi al 13-lea artist care va urca pe scena de la Rotterdam, în prima semifinală, pe 18 mai.

***
Roxen a început să cânte de la o vârstă fragedă, cucerind trofeu după trofeu la diverse concursuri locale de talente. Debutul său a fost marcat de colaborarea cu Sickotoy pentru piesa „You Don’t Love Me”, care a atins performanţe remarcabile, ajungând pe primele 10 poziţii ale celor mai difuzate piese la radio atât în topurile din România, cât şi în cele din Bulgaria, şi s-a regăsit, totodată, şi în playlist-urile radiourilor din Franţa, Mexic, Spania, SUA şi Turcia. Single-ul său de debut – „Ce-ţi cântă dragostea” – a devenit una dintre cele mai difuzate piese din 2020, dominând topurile timp de 7 săptămâni şi însumând peste 30 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Fiind desemnată reprezentantă a României la ediţia din 2020 a competiţiei Eurovision, Roxen a lansat 5 piese pentru selecţia naţională, piesa Alcohol You fiind desemnată câştigătoare. Din cauza pandemiei COVID-19, competiţia Eurovision de anul acesta a fost anulată, însă Roxen rămâne reprezentata României pentru ediţia din 2021 de la Rotterdam, cu o nouă piesă: „Amnesia”.

***
Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de ţări.
Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2021 vor fi transmise live pe TVR.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Ţărilor de Jos, cu piesa „Arcade”, în 2019. Ediţia 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei de coronavirus.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

*** Pentru alte informaţii, vă rugăm să ne scrieţi la: eurovision.romania@tvr.ro sau cristian.acatrinei@tvr.ro
Cristian Acatrinei

Echipa Eurovision România