Publicat: 23 Ianuarie, 2014 - 13:39

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat joi, 23 ianuarie 2014, la deschiderea reuniunii Comitetului Mixt româno-american care coordonează aplicarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (Bucureşti, 6 decembrie 2005), precum şi activitatea de implementare a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (Washington, 13 septembrie 2011).
În intervenţia din debutul reuniunii secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a referit la importanţa Parteneriatului Strategic româno-american pentru consolidarea cooperării bilaterale pe dimensiunea de securitate şi apărare. Totodată, a apreciat că intensificarea contactelor de nivel cu partea americană în cursul anului 2013, inclusiv participarea la ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie a facilităţii anti-rachetă de la Baza Militară Deveselu, din 28 octombrie 2013, reflectă cooperarea bilaterală consistentă dintre România şi SUA. De asemenea, a evocat semnificaţia anului 2014, în care România împlineşte 10 ani de la aderarea la NATO şi 20 de ani de la momentul la care România a fost primul stat care a semnat documentul Parteneriatului pentru Pace, dar şi în cursul căruia se va desfăşura un nou Summit al Alianţei, care va lua decizii importante pentru viitorul NATO.
Pe lângă participarea României la sistemul antirachetă american în Europa, oficialul român a reliefat sprijinul ţării noastre pentru facilitarea în 2014, pe teritoriul României, a operaţiunilor de transport multimodal al resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în contextul finalizării misiunii ISAF.
Bogdan Aurescu a subliniat ritmul susţinut al cooperării bilaterale în domeniul apărării antirachetă, care a permis negocierea şi semnarea a 11 documente de aplicare (Aranjamente de Implementare noi şi amendamente la Aranjamente de Implementare existente) pe parcursul celor doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului bilateral. De asemenea, a evidenţiat că menţinerea acestui ritm va permite realizarea dezideratului comun de operaţionalizare a Bazei Militare Deveselu la orizontul anului 2015, în prezent fiind în curs de finalizare ultimele trei Aranjamente de Implementare.
Dinamica imprimată cooperării prin reuniunile Comitetului Executiv şi ale Comitetului Mixt româno-american relevă efortul comun în vederea implementării depline a prevederilor Acordului bilateral din 2011 şi consolidării relaţiei dintre cele două ţări pe dimensiunea de securitate şi apărare.