15 august 2022

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 4-5 iulie 2022, la Lugano (Elveţia), la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, manifestare ce a reunit participanţi din circa 40 de ţări şi 20 de organizaţii internaţionale, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile. Evenimentul a fost organizat de Confederaţia Elveţiană.

Conferinţa a abordat tematica reconstrucţiei Ucrainei şi contribuţia partenerilor internaţionali, cu accent pe priorităţile, metodele şi principiile reconstrucţiei, fiind dezbătute subiecte precum Planul pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare al Ucrainei, recuperarea socială, economică, de mediu şi a infrastructurii în urma daunelor şi pierderilor cauzate de război, precum şi reformele care sunt posibile sau necesare în situaţia actuală. Din această perspectivă, a fost subliniată nevoia unei abordări incluzive şi a aplicării principiului responsabilităţii partajate în faza de redresare, pentru a asigura succesul acesteia.

La finalul Conferinţei a fost adoptată „Declaraţia de la Lugano”, participanţii angajându-se să sprijine Ucraina în procesul de reconstrucţie timpurie, respectiv pe termen lung, inclusiv prin conectarea acestor procese cu perspectiva europeană a Ucrainei şi statutul de ţară candidată la UE. Au fost aprobate, de asemenea, principiile directoare ale procesului de reconstrucţie („Principiile de la Lugano”) şi a fost propusă instituirea unei platforme de coordonare între Guvernul Ucrainei şi toţi partenerii săi bilaterali şi multilaterali, organizaţiile şi instituţiile financiare internaţionale, pentru implementarea Planului pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare al Ucrainei. În egală măsură, sectorul privat, mediul academic şi societatea civilă, alături de actorii din plan local precum oraşe, spitale sau instituţii de învăţământ, au fost invitate să încheie parteneriate cu entităţi omoloage ucrainene.

În intervenţia sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi a agresiunii nejustificate şi ilegale a Rusiei asupra Ucrainei şi a scos în evidenţă faptul că invazia rusă a creat cea mai gravă criză de securitate şi umanitară din ultimele decenii, cu consecinţe multidimensionale pentru Ucraina, Europa şi la nivel global, inclusiv prin exacerbarea, în mod intenţionat, a crizei alimentare şi energetice. A condamnat, totodată, atrocităţile comise de forţele armate ruse împotriva civililor ucraineni şi a subliniat că România va sprijini eforturile de aducere în faţa justiţiei a celor responsabili.

Oficialul român a evidenţiat că sprijinirea eforturilor de redresare şi reconstrucţie ale Ucrainei reprezintă o prioritate pentru România, sens în care a anunţat angajamentul ţării noastre de continuare a procesului de susţinere a Ucrainei în plan politic, economic şi umanitar. De asemenea, a arătat că, în calitate de stat membru al UE cu cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina, ţara noastră a acţionat rapid pentru sprijinirea refugiaţilor din această ţară, asistenţa imediată fiind completată de măsuri pentru facilitarea integrării sociale şi profesionale a refugiaţilor.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a precizat că eforturile recente ale României s-au îndreptat şi în direcţia protejării rolului Ucrainei de exportator de produse agricole, în condiţiile în care facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene este vitală nu numai pentru economia Ucrainei, ci şi pentru prevenirea şi atenuarea penuriei de alimente în regiunile vulnerabile de pe tot globul. Astfel, a prezentat în acest context eforturile României pentru acest obiectiv.

În egală măsură, oficialul român a salutat decizia istorică de acordare a statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Ucraina şi, în context, a reiterat faptul că România a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai deschişi susţinători ai agendei europene a Ucrainei. A anunţat că România sprijină pe deplin parcursul european al Ucrainei, sens în care este pregătită să pună la dispoziţie expertiza sa.

Informaţii suplimentare:

Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei (Ukraine Recovery Conference – URC 2022) a fost iniţial planificată ca cea de-a cincea Conferinţă privind reformele din Ucraina, un eveniment politic organizat anual (primele patru ediţii s-au desfăşurat în Marea Britanie – 2017, Danemarca – 2018, Canada – 2019 şi Lituania – 2021).

Pe fondul agresiunii declanşate de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, Ucraina şi Elveţia au decis reorientarea priorităţilor conferinţei către teme relevante pentru Ucraina în actuala situaţie. În aceste condiţii, conferinţa de la Lugano a fost redenumită Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei şi s-a concentrat pe procesul de reconstrucţie timpurie şi pe termen lung, inclusiv prin organizarea de sesiuni tematice (economic, infrastructură, energie, digitalizare, mediu, politici sociale).

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa Foto MAE