30 iunie 2022

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la Consiliul de Asociere UE-Egipt

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat duminică, 19 iunie 2022, la cea de-a noua reuniune a Consiliului de Asociere UE-Egipt, care a avut loc la Luxemburg.

Evenimentul a fost prezidat de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Josep Borrell, respectiv de ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Shoukry. Au mai participat miniştrii afacerilor externe din Republica Elenă, Nikos Dendias, şi Republica Cipru, Ioannis Kasoulides, comisarul european pentru vecinătate, Oliver Varhely, precum şi reprezentanţi ai statelor membre ale UE şi instituţiilor europene.

Participanţii la reuniune au analizat stadiul relaţiei bilaterale UE-Egipt şi au reafirmat angajamentul comun pentru aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, care să conducă la dezvoltarea unor raporturi politice de natură strategică, bazată pe priorităţi care vizează securitatea, rezilienţa, modernizarea şi prosperitatea. Din această perspectivă, în cadrul reuniunii au fost adoptate Priorităţile Parteneriatului UE-Egipt pentru 2021-2027, document care va reprezenta cadrul politic pentru cooperarea bilaterală UE-Egipt în următorii ani.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat relevanţa celei de-a noua reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Egipt în contextul importanţei strategice a Vecinătăţii Sudice, sens în care a subliniat rolul cheie jucat de R.A. Egipt în regiune şi necesitatea dezvoltării unei relaţii bilaterale solide, strategice. A menţionat angajamentul comun pentru valorile universale ale democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului. A salutat adoptarea Priorităţilor Parteneriatului, un document modern şi ambiţios care va ghida relaţia UE-Egipt până în anul 2027.

Oficialul român a subliniat preocuparea faţă de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi importanţa coordonării apropiate între parteneri, în favoarea respectării dreptului internaţional şi a ordinii globale bazate pe reguli. În acest context, a evidenţiat importanţa unei abordări coordonate cu R.A. Egipt şi alţi parteneri din regiune pentru gestionarea eficientă a impactului războiului Rusiei în Ucraina la nivel regional şi global, cu precădere în privinţa aspectelor legate de securitatea energetică, alimentară şi dezinformarea. A detaliat cu privire la măsurile adoptate la nivelul UE, inclusiv de către România, pentru identificarea de soluţii la criza alimentară, deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi pentru sprijinirea partenerilor afectaţi de lipsa alimentelor, inclusiv Egipt. Totodată, a evidenţiat rolul R.A. Egipt în oferirea de alternative la aprovizionarea cu energie a UE şi a salutat recenta semnare la Cairo, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Memorandumului de înţelegere între UE, R.A. Egipt şi Israel, pentru exportul de gaze lichefiate către UE.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat rolul important pe care R.A. Egipt îl poate avea în menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale, prin identificarea unor soluţii politice la conflictele şi crizele din zonă, precum Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, Libia şi Siria.

În egală măsură, oficialul român a menţionat importanţa cooperării bilaterale UE-Egipt pe linie sectorială, în domenii precum consolidarea rezilienţei, tranziţie digitală şi securitate informatică, comerţ, gestionarea răspunsului la crize, protecţia civilă şi gestionarea riscului de dezastre, contraterorism şi migraţie. A salutat Viziunea strategică 2030 pentru dezvoltare durabilă a Egiptului şi a exprimat sprijinul pentru implementarea acesteia.

Nu în ultimul rând, oficialul MAE a salutat asumarea Preşedinţiei COP27 de către R.A. Egipt, precum şi importanţa unei cooperări strânse în domeniul combaterii schimbărilor climatice, inclusiv în direcţia unei reuniuni de succes la Sharm el-Seikh, în luna noiembrie a acestui an. A subliniat gravitatea şi importanţa esenţială a gestionării schimbărilor climatice ca ameninţare existenţială la adresa omenirii şi a exprimat sprijinul în favoarea depunerii tuturor eforturilor pentru avansarea la nivel global în chestiunile sensibile ale dosarului.

Ministrul afacerilor externe al R.A. Egipt, Sameh Shoukry, a salutat participarea activă a României la Consiliul de Asociere UE-Egipt şi, de asemenea, a evidenţiat caracterul solid al relaţiei bilaterale, de natură să contribuie semnificativ la dinamica pozitivă a relaţiei UE-Egipt.

Informaţii suplimentare

Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere UE-Egipt a avut loc în luna decembrie 2018 şi s-a finalizat cu adoptarea Priorităţilor Parteneriatului UE-Egipt pentru perioada 2018-2020.

Principalul obiectiv al celei de-a noua reuniuni a Consiliului UE-Egipt a fost reprezentat de adoptarea noilor Priorităţi de Parteneriat, care vor ghida relaţia dintre UE şi R.A. Egipt până în anul 2027. Priorităţile bilaterale sunt dezvoltarea comerţului şi a investiţiilor, consolidarea unei economii durabile şi moderne, dezvoltarea socială, precum şi cooperarea activă în teme centrale de politică externă şi consolidarea stabilităţii regionale, respectiv gestionarea schimbărilor climatice.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto MAE