30 iunie 2022

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marţi, 21 iunie 2022, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Comisia Europeană a fost reprezentată la reuniune de vicepreşedintele şi comisarul pentru relaţii interinstituţionale Maros Sefcovic şi vicepreşedintele şi comisarul pentru democraţie şi demografie Dubravka Suica.

În cadrul Consiliului, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European din 23-24 iunie 2022, cu prilejul căruia liderii europeni vor aborda aspecte legate de situaţia din Ucraina, cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi noul concept al Europei extinse / Wider Europe, aspecte economice în contextul Semestrului European şi Conferinţa privind viitorul Europei.

Pe agenda Consiliului Afaceri Generale au figurat şi măsurile de follow-up pentru Conferinţa privind viitorul Europei, Recomandările specifice de ţară în cadrul exerciţiului Semestrului European 2022, precum şi Regulamentul privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică. Totodată, Comisia Europeană a prezentat stadiul relaţiilor Uniunii cu Regatul Unit.

În pregătirea Consiliului European din 23-24 iunie 2022, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman, în cadrul discuţiei privind situaţia din Ucraina, a evocat recenta vizită a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, la Kiev, alături de Preşedintele francez Emmanuel Macron, de Cancelarul german Olaf Scholz şi de Prim-ministrul italian Mario Draghi, reiterând mesajul de unitate şi solidaritate în sprijinul Ucrainei în plan politic, militar, social, economic şi umanitar.

În context, a condamnat blocajul impus de Federaţia Rusă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi a reamintit eforturile depuse de România pentru a facilita exportul grânelor ucrainene prin porturile sale de la Marea Neagră şi Dunăre, pledând pentru asigurarea unor coridoare de transport securizate în Marea Neagră. Totodată, a evidenţiat rolul important pe care Uniunea Europeană este chemată să îl joace în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi necesitatea de a sprijini concret, şi pe mai departe, Republica Moldova în gestionarea efectelor generate de conflictul din Ucraina.

Cu referire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, oficialul român a salutat Opiniile Comisiei Europene pe această temă şi a exprimat susţinere pentru acordarea statutului de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova cu prilejul Consiliului European din 23-24 iunie 2022. A salutat organizarea reuniunii la nivel înalt UE – Balcanii de Vest în marja Consiliului European din 23-24 iunie, apreciind că reprezintă un mesaj puternic pentru avansarea procesului de extindere şi formulând speranţa obţinerii de progrese concrete pentru a permite demararea efectivă a negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord şi Albania.

În cadrul intervenţiei sale pe tema follow-up-ului Conferinţei privind viitorul Europei, secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat analiza propunerilor formulate de cetăţenii europeni, publicată recent de Secretariatul General al Consiliului, şi a reafirmat sprijinul României pentru acele acţiuni care pot răspunde aşteptărilor celor mai presante ale cetăţenilor în domenii de impact direct asupra vieţii cotidiene, precum crearea de locuri de muncă, sănătate, asigurarea unei tranziţii verzi şi digitale juste şi a unei vecinătăţi stabile, implementarea acestora fiind realizabilă în cadrul juridic actual oferit de tratate.

În răspuns la prezentarea de către Comisia Europeană a ultimelor evoluţii din relaţia Uniunii cu Regatul Unit, a exprimat sprijin pentru demersurile Comisiei, evidenţiind necesitatea unui mesaj de unitate pe fondul publicării, de către partea britanică, a unei propuneri legislative vizând modificarea unilaterală a Protocolului Irlanda / Irlanda de Nord. În acelaşi timp, a pledat pentru menţinerea în atenţie şi a altor chestiuni de interes în relaţia cu Regatul Unit, precum aceea a drepturilor cetăţenilor europeni.

Sursa foto MAE