Publicat: 1 Octombrie, 2015 - 17:41
Share

arti, 6 octombrie 2015, de la ora 18,  la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc vernisajul expozitiei „Particule subatomice“ si lansarea albumului monografic Dan Cioca, aparut la Editura ICR. Expozitia cuprinde 22 de lucrari ale artistului si va fi prezentata de criticul Adrian Mihalache. In deschidere, maestrul Aurelian-Octav Popa va sustine un recital de clarinet.

Dan Cioca (n. 1939, Chisinau) a absolvit Scoala de Arhitectura si Urbanism si  Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti. Scenograf la Teatrul de Stat din Sibiu si la Televiziunea Romana, realizeaza, totodata, lucrari de grafica, pictura, afise, ilustratii s.a.  Emigreaza si se stabileste, in 1983, la New York, unde lucreaza ca grafician si scenograf, este activ in domeniul design-ului, al graficii publicitare, picteaza si expune. Revine in Europa dupa 2001, continuand sa intreprinda numeroase calatorii de studiu. Din 2000, colaboreaza constant la revista Lettre Internationale editata de ICR. Lucrarile sale sunt prezente in muzee si colectii publice de prestigiu din Romania si din strainatate.

„La deplina maturitate, Dan Cioca nu mai experimenteaza, ci releva din preaplinul culturilor ce le-a inmagazinat in suflet o viata intreaga, cat a fost constrans sa se exprime aproape exclusiv in alb si negru. De aceea, trebuie sa salutam intoarcerea lui Dan Cioca in lumea culorii si sa-i ovationam dezlantuirea.“ – Adrian-Silvan Ionescu

Albumul bilingv (editie romana-engleza) aparut la Editura ICR include texte despre opera lui Dan Cioca semnate de Adrian-Silvan Ionescu, Iolanda Malamen, Catalin Davidescu, Dan Grigorescu, Titus Mocanu, Grigore Arbore, Petru Comarnescu, Vito Grasso, I.D. Sarbu, Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Florian Potra, N. Carandino, N. Argintescu Amza, Ruxandra Garofeanu, Avram Kampf, Per Olof Ekstrom, Ion Cocora, Cristina Anghelescu, Corneliu Ostahie, Ion Parhon, Nicolae Florea, Vartan Arachelian.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 6-11 octombrie la sediul ICR din Aleea Alexandru  nr. 38.