30 septembrie 2022

Partidul Verde: Cum se vor descurca românii cu facturile la energie în iarnă şi cu alimente tot mai scumpe?!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partidul Verde cere salarii minime de existenţă, nu de subzistenţă! Susţinem acordarea unui salariu minim 3000 de lei în baza coşului minim pentru un trai decent

Rata anuală a inflaţiei este îngrijorătoare, una dintre cele mai mari din UE! Potrivit Institutului Naţional de Statistică rata inflaţiei a crescut la 15,3%.

Salariul minim în România este dintre cele mai mici din Europa, cu puţin peste 1.500 de lei net. Peste 2.7 milioane de contracte de muncă, adică 40% din total, sunt mai mici sau egale cu salariul minim.

Cum se vor descurca românii cu facturile la energie în iarnă şi cu alimente tot mai scumpe?! Oamenii au dreptul la demnitate şi la un trai decent. Traiul decent nu trebuie să mai fie litera moartă în Constituţie. Statul trebuie să-l garanteze în viaţa de zi cu zi!

Parlamentul României a votat în anul 20?? o lege care fundamentează salariul minim pentru un trai decent, dar Guvernul refuză să o pună în aplicare de atâţia ani!

Printre iniţiatorii şi semnatarii legii, Lavinia Cosma, co-preşedinte al Partidului Verde, şi Adrian Dohotaru, preşedinte executiv cer ca Guvernul să aplice legea!

Precizăm că la o inflaţie de 15%, salariul minim net ar trebui să crească la aproape 3.000 de lei, potrivit coşului minim pentru trai decent. Mai precis: 2940 de lei net.

Coşul minim pentru un trai decent este stabilit printr-o metodologie realizată de experţi de la Fundaţia Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România.

Institutul Naţional pentru Statistică nu a calculat încă valoarea coşului, iar guvernul refuză să îl ia în calcul la fundamentare, în ciuda unei legi în vigoare.

Biroul de presă al Partidului Verde