8 august 2022

Pas important în Parlament pentru lupta anti-depresie post-partum

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Depresia post-partum afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă. Strategia struţului care îşi ascunde capul în nisip nu rezolvă problema. Dimpotrivă, aceste lucruri se agravează, având efecte nefaste asupra întregii familii.

România, comparativ cu alte state din întreaga lume, nu are un sistem naţional de sprijin pentru gravide şi proaspetele mămici, care să includă şi măsuri de prevenţie, de diagnosticare precoce şi de tratament, atunci când depresia se instalează. Pentru corectarea acestor neajunsuri, este nevoie de implicare, de acţiune.

Un prim pas s-a făcut! Doamna senator Lucica Dina Muntean, susţinută de colegii parlamentari din Grupul PNL şi alţi colegi parlamentari, a depus propunerea legislativă prin care „Săptămâna conştientizării depresiei post-partum” să fie marcată anual, înainte de 1 octombrie, dată desemnată drept „Ziua Europeană de combatere a depresiei”.

Niciunei mămici nu trebuie să îi fie ruşine că suferă de depresie post-partum. Indiferent dacă survine în timpul naşterii sau în decurs de un an după naşterea copilului, fără tratament aceasta afecţiune poate avea o evoluţie lungă şi cu efecte dăunătoare, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Pacientul tăcut sau martorul mut nu este ajutorul optim. Şi nu este suficient nici efortul persoanelor afectate sau al acelor care le sunt aproape – familie, colegi, prieteni sau medici – ca lucrurile să se schimbe în bine. Misiunea de a face tot ce este posibil pentru o societate stabilă emoţional în integralitate aparţine tuturor şi acesta este şi motivul principal pentru care am decis să ne implicăm activ.

Speranţa iniţiatorilor acestei propuneri legislative este de a da startul unor politici de bune practici la nivel naţional şi local în jurul sănătăţii mintale materne. Sprijinul şi soluţiile reprezintă pârghii esenţiale pentru dezvoltarea noastră ca societate.

Dacă se va înţelege asta, dacă vor fi cumpănite cu maturitate beneficiile aduse de acest proiect, votul în Parlament ar trebui să fie în favoarea sa, iar iniţiativa legislativă să se bucure de largă susţinere.

Grupul parlamentarilor PNL

Sursa foto cdep