Publicat: 18 Ianuarie, 2018 - 10:51
Share

Viorica Dăncilă este prima femeie premier din România. Dăncilă trebuie să își aleagă Cabinetul, în termen de 10 zile, și să meargă în Parlament pentru votul de învestitură. 

Articolul 103 din Constituția prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În Parlament, coaliția PSD-ALDE are majoritate, astfel că este de așteptat ca votul în plenul reunit al Parlamentului să fie dat cât mai repede.

Imediat după desemnare, premierul Viorica Dăncilă urmează să stabilească echipa de miniștri cu care va merge în fața Parlamentului. 

Sunt așteptate, așadar, ședințe atât la partid cât și în coaliția PSD-ALDE.

De asemenea, Viorica Dăncilă va avea discuții și cu UDMR și cu minoritățile, pentru o eventuală susținere, prin vot, a echipei guvernamentale. Miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate iar mai apoi vor merge în plenul reunit, pentru votul de învestitură.

După validarea Guvernului Dăncilă de către Parlament, se va merge la Palatul Cotroceni, pentru depunerea jurământului de credință.

Liviu Dragnea a spus că luni va fi concovat Comitetul Executiv Naţional al PSD, unde vor fi nominalizaţi membrii noului Guvern, iar pe 29 ianuarie acesta va primi votul în Parlament. "Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, comprimând cât ne permite Constituţia şi regulamentele celor două Camere, în aşa fel încât în data de 29 ianuarie să avem votul de învestitură. De asemenea, luni va fi convocat CExN al PSD, pentru a începe discuţiile pentru componenţa noului Cabinet”, a mai spus Dragnea.

Din viitorul Cabinet Dăncilă vor lipsi o parte dintre miniștrii care au activat în mandatul lui Mihai Tudose. Între cei care îşi vor părăsi posturile se numără Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu, Ionuţ Mişa - ministrul de Finanțe, Marius Nica - ministru delegat pe Fonduri Europene, Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii.

Între cei care îşi vor păstra funcţiile: Paul Stănescu - vicepremier, ministrul Dezvoltării, Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii, Petre Daea - ministrul Agriculturii, Mihai Fifor - ministrul Apărării, Tudorel Toader - ministrul Justiției.

Viorica Dăncilă a fost desemnată premier de Klaus Iohannis. Decizia a fost luată după ce președintele Klaus Iohannis a avut miercuri consultări cu toate partidele parlamentare și a primit trei propuneri de premieri: Viorica Dăncilă (PSD), Eugen Tomac și Siegfried Mureșan (ambii PMP).

Președintele a explicat că decizia sa a ținut cont de prevederile Constituției, de faptul că PSD are majoritate în Parlament, și a precizat că ”dă încă o șansă acestui partid”, prin desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru a forma Guvernul. Șeful statului a mai cerut ca toate procedurile privind validarea Guvernului să se finalizeze până la 1 februarie.

Tag-uri Nume: