Publicat: 18 Aprilie, 2019 - 08:40
Share

După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioşii romano-catolici comemorează Patima şi Moartea Domnului, în timpul Săptămânii Sfinte, şi se pregătesc să-l întâmpine pe Cristos cel Înviat.

JOI, 18 APRILIE 2019 - JOIA SFÂNTĂ

În dimineaţa zilei de joi, în Catedrala Sf. Iosif, IPS Ioan Robu va prezida Sfânta Liturghie a Crismei (a Uleiurilor Sfinte), la care vor participa toţi preoţii diecezani şi călugări din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti (din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi municipiul Bucureşti). În timpul Sfintei Liturghii, preoţii participanţi vor reînnoi făgăduinţele făcute în momentul primirii Tainei Sfintei Preoţii. Această Sfântă Liturghie, unică în felul ei în timpul anului liturgic este şi o manifestare a comuniunii preoţilor cu episcopul lor. La Sfânta Liturghie, ÎPS Ioan Robu va binecuvânta Uleiurile Sfinte, pe care preoţii din Arhidieceză le vor folosi timp de un an în administrarea Tainei Botezului, a Mirului (Confirmaţiunii) şi a Ungerii Bolnavilor.

În Joia Sfântă, Biserica celebrează instituirea Tainei Sfintei Euharistii (Împărtăşania) şi a Tainei Sfintei Preoţii de către Domnul nostru Isus Cristos, la ultima Cină.

În Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, în seara din Joia Sfântă, la ora 18.30, se va celebra Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. În cadrul celebrării, în amintirea gestului de umilinţă pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli la ultima Cină, episcopul va spăla picioarele a 12 persoane din comunitatea Catedralei.

La rândul său, Papa Francisc, în cadrul Sfintei Liturghii pe care o va celebra la ora 17.30 (ora României) la Centrul de detenţie din Velletri, oraş în apropiere de Roma, va spăla picioarele a 12 deţinuţi. Este a cincea oară când Papa Francisc celebrează Sfânta Liturghia din Joia Sfântă într-o închisoare: în 2013 a fost într-un Centru de detenţie pentru minori din Roma; în 2015 la închisoarea Rebibbia; în 2017 în Închisoarea de maximă securitate din Paliano (Lazio); iar în 2018, în închisoarea "Regina Coeli" din Roma.

VINERI, 19 APRILIE 2019 - VINEREA SFÂNTĂ
În Vinerea Sfântă, credincioşii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, ţin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) şi abstinenţă (se abţin de la carne). În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiaza are loc o comemorare a Pătimirii şi Morţii lui Cristos şi venerarea Sfintei Cruci.

În Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, la ora 15.00 şi la ora 18.00, va avea loc Calea Crucii (în latină Via Crucis), o devoţiune în cinstea pătimirilor Domnului nostru Isus Cristos, care constă în parcurgerea unui itinerar reprezentând drumul lui Isus Cristos cu Crucea pe umeri de la palatul lui Pilat până la Calvar, unde a fost răstignit şi a murit. Itinerarul are 14 opriri, numite staţiuni.

La ora 18.30, va avea loc o celebrare de Comemorare a Patimii şi Morţii Mântuitorului, prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. În cadrul acestei celebrări va avea loc şi venerarea Sfintei Cruci de către credincioşii şi preoţii prezenţi.

În această zi, la iniţiativa Congregaţiei Pontificale pentru Bisericile Orientale, în întreaga Biserică Catolică, colecta din timpul celebrării este destinată sprijinirii nevoilor credincioşilor şi comunităţilor catolice din Ţara Sfântă.

La Vatican, Papa Francisc va prezida la ora 18.00 (ora României) Comemorarea Patimii Domnului în Bazilica Sf. Petru. De la ora 22.15 (ora României), Suveranul Pontif va participa la Calea Crucii de la Colosseum, iar la sfârşit le va adresa credincioşilor câteva cuvinte. În acest an, meditaţiile pentru cele 14 staţiuni ale Căii Crucii de la Colosseum au fost scrise de Sora Eugenia Bonetti, o călugăriţă italiancă din congregaţia surorilor Consolatei, preşedinta Asociaţiei Slaves No More.

SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2019 - SĂMBĂTA SFÂNTĂ

În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Cristos şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. În schimb, noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat din morţi.

La Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, celebrarea Vigiliei Pascale va începe la ora 23.00, fiind prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu. Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale - simbol al lui Cristos Înviat -, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor. În prezenţa acestei lumini, credincioşii ascultă apoi Vestirea solemnă a Învierii (Preconiul Pascal) şi Cuvântul lui Dumnezeu care evocă istoria Mântuirii, de la creaţie şi până la Învierea lui Cristos. Puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile.

Tot atunci, pentru prima oară, după 40 de zile de post, se va intona cântarea "Aleluia". La sfârşitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 1.00, toţi credincioşii, preoţii şi IPS Ioan Robu, cu lumânările aprinse, vor intona solemn "Cristos a înviat!", mergând în procesiune în jurul Catedralei Sf. Iosif.

La Vatican, Papa Francisc va prezida, la ora 21.30 (ora României) celebrarea Vigiliei Pascale în Bazilica Sf. Petru din Vatican.

DUMINICĂ, 21 APRILIE - ZIUA ÎNVIERII DOMNULUI (PAŞTELE)

În Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, PS Cornel Damian va prezida, la ora 10.30, Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.
La Vatican, Papa Francisc va celebra, la ora 11.00 (ora României) Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sf. Petru.

După celebrare, în jurul orei 13.00, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paşti şi va împărţi binecuvântarea Urbi et Orbi (către Cetate şi lume).

Pr. Francisc Doboş
Purtător de cuvânt

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: