Publicat: 11 Noiembrie, 2012 - 10:28
Share

A patra zi a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!" începe cu un spectacol non verbal pentru copii, susţinut de trupa Hopa Trop şi continuă cu un nou concert Old Fish Jazz Band la Băneasa Shopping City.

De la ora 16.00, Dieter Topp va susţine o conferinţă dedicată musicalului în spaţiul european la Godot Cafe Teatru, iar apoi Aula Bibliotecii Nationale va găzdui prima ediţie a Galei "Ion Dacian" Junior, în timp ce, la Teatrul Ţăndărică va avea loc lansarea Enciclopediei muzicale pe înţelesul celor mici. Evenimentele principale ale zilei sunt concertul Dulce Pontes, care are loc la Sala Radio, spectacolul "Visul unei Nopţi de Vară", în regia lui Radu Afrim, şi spectacolul de păpuşi pentru copii "Micul Prinţ".

Seara se încheie cu vernisajul expoziţiei de pictură "Opereta Glamour", de Sabina Spatariu, urmată de concertul Bester Quartet la Godot Cafe Teatru şi de seara dedicată muzicii portugheze la Restaurantul "La Şalul cel Negru".
 

Programul zilei de 11 Noiembrie
 
11.00 – Spectacol - "Drumuri de nisip" – Trupa HOPA TROP / Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu"
"Drumuri de nisip", un spectacol non-verbal de teatru, însoţit de acompaniament musical live, se adresează copiilor cu vârsta cuprinsa între 2 şi 5 ani. Evenimentul este susţinut de compania HOPA-TROP, o trupă independentă de teatru, care îşi propune să încurajeze formarea viitorului public "mare", pregătit să recepteze şi să înţeleagă actul teatral.
 
12.00 – Concert – OLD FISH JAZZ BAND (Germania) / Băneasa Shopping City
Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor "Too Dumb To Die", "Haferflocken Swingers" şi "Cyclowncircus". Folosind instrumentaţii tipice perioadei 1910-1920, ei cântă cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectivă, a fost numit ragtime.
 
16.00 – Conferinţa "Viata e...scurtă – o călătorie muzicală prin Germania, Franţa, Italia şi Anglia", moderator Dieter Topp / Godot Cafe-Teatru
Pornind de la istoricul afirmării teatrului muzical în lume, conferinţa moderată de Dieter Topp prezintă tendinţele actuale ale musicalului din Europa vestică. Astfel, dacă anii '40 – '60 au reprezentat "epoca de aur" a teatrului muzical de origine americană, ulterior a avut loc un proces de "internaţionalizare" a acestui gen de spectacol muzical prin răspândirea sa în ţări europene, unde a înregistrat mari succese de public.
 
17.00 – Gala Trofeul "Ion Dacian" Junior / Aula Bibliotecii Naţionale
Gala Trofeul Ion Dacian pentru Juniori a presupus un riguros proces de selecţie, în urma căruia 23 de copii şi adolescenţi talentaţi din întreaga ţară au fost invitaţi să participe. Cu un program ce va include cele mai frumoase melodii din operete, musicaluri şi filme – momente de încântare pentru publicul meloman, acest spectacol îşi propune astfel să contribuie la încurajarea şi promovarea tinerelor valori.
 
17.30 – Lansare Enciclopedia Muzicala pentru copii / Teatrul de Păpuşi Ţăndărică
Primul proiect editorial al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" adresat copiilor, "Enciclopedia pentru copii - Spectacolul muzical pe înţelesul celor mici" este o carte care încearcă din text, muzică şi culoare, să devină o cale de acces în lumea spectacolului muzical.
 
18.00 – Spectacol pentru copii "Micul Prinţ" - Teatrul de Păpuşi (Armenia) / Teatrul de Păpuşi Ţăndărică
Spectacolul de teatru de păpuşi în două acte are la baza povestirea "Micul Prinţ" de Antoine de Saint Exupéry, una dintre cele mai răspândite şi apreciate cărţi pentru copii din întreaga lume. O povestire filosofică despre viaţă şi moarte, despre maturizare şi prietenie, "Micul Prinţ" este o poartă de acces spre lumea văzută prin ochii unui copil a cărui inocenţă poate îmblânzi adulţii.
 
19.00 – Concert – DULCE PONTES (Portugalia) / Sala Radio
Solista şi compozitoarea portugheză Dulce Pontes este considerată succesoarea de drept a celei mai celebre interprete de fado portughez, Amalia Rodrigues. Timbrul vocii ei şi calităţile vocale îi permit să interpreteze cu succes de la muzica pop la compoziţii clasice, fado tradiţional şi "world music" ("muzica lumii" – prin fuziunea dintre fado şi elemente muzicale contemporane).
 
18.30 – Lansare de carte: "Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii" de Cristina Rusiecki / Foaierul Teatrului Odeon
 
19.00 – Spectacol "Visul unei nopţi de vară", regia Radu Afrim – Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi / Teatrul Odeon
În montarea propusă de Radu Afrim, titratul regizor se joacă pentru întâia dată cu un text shakespearian. Deşi este cunoscută preferinţa sa pentru textele contemporane, pe care le interpretează în cheie postmodernă, construind din ele universuri fascinante, Radu Afrim abordează de această dată un text clasic. Astfel, nonconformistul regizor creeaza un altfel de vis, o altfel de pădure, cu altfel de spiriduşi şi zâne, întocmai pentru a rezona cu stilul de viaţă al tinerilor de azi.
 
19.30 – Vernisajul expoziţiei de pictură "Operetta Glamour" de Sabina Spătariu /Godot Cafe-Teatru
Aducând în prim-plan portrete ale unor personalităţi din cadrul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", expoziţia de pictură "Operetta Glamour" ("glamour" însemnând "farmec", "atracţie") îşi propune să evidenţieze atributul care defineşte cel mai bine acest gen muzical, şi anume strălucirea sa, provenită mai ales din farmecul vremurilor de demult.
 
20.00 – Concert BESTER QUARTET (Polonia) /Godot Cafe-Teatru
Trupa este o reeditare a legendarei formaţii "Cracow Klezmer Band", care a fost înfiinţată în 1997, în Cracovia. Ca urmare a adoptării unui repertoriu original şi îndrăzneţ, bazat în mare parte pe compoziţii şi aranjamente muzicale instrumentale proprii, grupul şi-a câştigat notorietatea la nivel internaţional şi continuă să fie apreciat de critici şi de spectatori din întreaga lume.
 
22.00 – Seară tradiţionala portugheză / Restaurant "La Şalul cel Negru"
 
23.00-24.00 – Program radio: "De la urban world music la fado cu Dulce Pontes" / Radio România Cultural
 
Biletele sunt disponibile online, în reţeaua vandbilete.ro, precum şi la adresa Str. Vasile Lascăr nr.42-44, etaj 3, ap.7, program de luni până vineri în intervalul 10:00 - 19:00.
 

 
 
Autor: Călin Angheluţă