28 septembrie 2021

Patriarhia Română invită oamenii la campania „Donează sânge, salvează o viaţă”!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începe cea de-a xx-a ediţie a campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă” organizată de către Patriarhia Română şi Ministerul de Interne. Astfel, începând cu data de 12 mai, timp de şase săptămâni, în fiecare zi de miercuri, respectiv 12 mai, 19 mai, 26 mai, 2 iunie, 9 iunie şi 16 iunie 2012, studenţii „Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti vor dona sânge. De asemenea, campania „Donează sânge, salvează o viaţă” este deschisă tuturor cetăţenilor care doresc să doneze sânge şi îndeplinesc condiţiile medicale necesare. Donatorii se pot adresa la oricare dintre centrele de donare sanguină din ţară specificând numele acestei campanii.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” a început în anul 2013 la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi este coordonată de către Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. De la debutul campaniei, s-au recoltat peste 19.000 litri de sânge. Campania de donare de sange de la Academia de Poliție este una de referință pentru ca, înainte de pandemie, donau sange in medie 1000 de studenți timp de 5 zile, respectiv, 4 zile la Academia de Poliție și o zi la Facultatea de Pompieri. Se organizau două campanii pe an. La toate ediţiile campaniei Patriarhiei Române, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au ajutat la organizare şi au oferit alimente necesare energizării după actul donării. Din păcate, în anul 2020 nu s-a mai putut organiza campania la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cauza pandemiei de Covid-19.

Conditii de admisibilitate la donarea de sange
Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50 Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer

Înainte de a dona:
Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
Nu fumati înainte şi după donare cu o oră
De asemenea veniti la donare, odihnit si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului !

Un singur donator poate salva până la trei vieti!