17 august 2022

Patriarhul Daniel îndeamnă clericii și mirenii să se implice în acte caritabile de donație în sprijinul refugiaţilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ultimele zile de escaladare a războiului atât de nedrept purtat de Rusia împotriva Ucrainei și, prin inevitabile consecințe, împotriva valorilor democrației statelor europene, au creat tragicele condiții ale unei catastrofe umanitare în care au ajuns sute de mii de oameni nevinovați, preponderent mame și copii.

În acest context saturat de suferință, Patriarhia Română reînnoiește mesajul recent al Părintelui Patriarh Daniel de firească solidarizare cu creștinii români ortodocși din Ucraina, dar și cu toate victimele inocente ale acestui război purtat atât de aproape de România, și îi îndeamnă pe toți clericii și mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică și să se implice în acte caritabile de donație, menite să aducă un sprijin real și o mângâiere celor striviți acum de teamă, neputință și suferință.

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat deja masiv prin Arhiepiscopiile sale situate la granița de nord – est a țării, dar și prin Patriarhia Română și Federația „Filantropia”, în ajutorarea victimelor acestui război.

Situațiile limită prin care trecem sunt și cele care indică gradul nostru real de încreștinare. Există situații în care nu cuvintele, discursurile, ci gesturile tăcute, faptele credinței și ale milei, ale respectului pentru alteritate, ale empatiei cu suferința celuilalt (re)compun pe loc umanitatea/ omenia noastră adâncă din care (ne) vorbește Hristos.

Claritatea morală, atenția binevoitoare orientată concret spre celălalt, adecvarea judecății noastre oneste la realitate sunt datorii de natură spirituală. Să încercăm să ni le achităm cât mai onorabil posibil!

Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu