24 octombrie 2021

Patru debuturi în opera „Cavalleria Rusticana” la Teatrul Naţional „Nae Leonard”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Cavalleria rusticana”, operă într-un act, de Pietro Mascagni, va fi difuzată duminică, 23 mai, de către Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, începând cu ora 18:30. Spectacolul, în regia Eleonorei Constantinova, se va juca în limba italiană, dar va fi supratitrat.

Spectacolul va fi condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Cristian Sandu. Scenografia este semnată de pictorul Gheorghe Andreescu. Această versiune scenic va conţine 4 debuturi în distribuţie: Florentina Soare – debut (Santuzza), Adrian Dumitru – Bucureşti (Turiddu), Constantin Lupu – debut (Alfio), Silvia-Alice Niţă – debut (Lola) şi Lăcrămioara Crihană – debut (Mama Lucia).

La ridicarea cortinei se aude o serenadă („Siciliana”), pe care Turiddu o cântă sub ferestrele Lolei, fosta sa iubită. Aceasta se măritase în timp ce el era în armată. Pentru a se consola, Turiddu şi-a găsit o altă iubită, Santuzza, şi a jurat să o ia de nevastă, dar s-a reîntors la Lola. Santuzza află că Turiddu a fost văzut pe lângă casa Lolei, lucru care o exasperează şi o determină să povestească toate acestea lui Alfio, soţul Lolei. Alfio jura să se răzbune, în final Turiddu fiind ucis.

Libretul operei jucată prima oară în 1890 este semnat de Giovanni Targioni-Tozzeti şi Guido Menasci, după un roman de Giovanni Verga. Verga, autor italian mort în 1922, a fost un scriitor realist, cunoscut pentru descrierea vieţii în Sicilia cea plină de temperament şi vendette. Cartea sa, Cavalleria rusticana, a fost dramatizată, piesa având succes, iar opera compusă apoi a fost premiată în anul premierei de Editura Muzicală Sonzogno, Milano. Este „unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist”, montat peste tot în lume.

Regizoarea Eleonora Constantinova, absolventă a Conservatorului de stat „N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad, din 1970, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet Chişinău, numită Maestru al Artei în ’85 şi Artist al poporului în 2011, câştigătoare a Premiului de Stat, cu turnee în Italia, Marea Britanie şi Spania, venea prima data în România acum peste două decenii, când a montat la Constanţa Nabucco. La Galaţi a mai montat „Văduva veselă”, „Traviata” şi „Madama Butterfly”.

Preţul întreg al biletului pentru opera „Cavalleria rusticana” este de 32,4 lei, iar preţul redus pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 21,6 lei. Biletele pot fi achiziţionate online, accesând link-ul www.blt.ro/spectacole-galati sau de la casieria de bilete (0236.465.599), în intervalul orar afişat pe site-ul www.naeleonard.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.