Publicat: 12 Aprilie, 2017 - 09:37
Share

Lotul feminin de matematică al României și-a trecut în palmares trei medalii de argint și o medalie de bronz la a VI-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls' Mathematical Olympiad/ EGMO), desfășurată la Zurich între 6 și 12 aprilie.

Medaliile de argint au fost obținute de Ioana Alexandra Teodorescu  (clasa a XII-a) și Lenca Iarina Cuturela  (clasa a X-a), ambele eleve la Liceul Internațional de Informatică din București, respectiv Alexandra Timofte (clasa a X-a/ Colegiul Național de Informatică 'Tudor Vianu' din București). Medalia de bronz i-a revenit Ramonei Deaconu (Colegiul Național, Ion Minulescu' din Slatina). Ioana Alexandra Teodorescu și Lenca Iarina Cuturela s-au remarcat si în concursul de anul trecut, unde au cucerit, de asemenea, medaliile de argint.

Lotul României a fost condus de profesorii Mihail Bălună (Colegiul National 'Mihai Viteazul' din București) și Hajnalka Csapo (Colegiul Național, Marton Aron' din Miercurea Ciuc).

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO) este o competiție internațională similară ca structură cu Olimpiada Internațională de Matematică (două probe scrise, susținute în două zile consecutive). Conform regulamentului, o echipă este compusă din 4 eleve. EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională în științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, a căror pasiune pentru matematică trece dincolo de programa școlară clasică.

Edițiile precedente au avut loc în Marea Britanie (2012), Luxemburg (2013), Turcia (2014), Belarus (2015) și România (2016). La ediția din acest an au participat peste 160 de concurente din 43 de țări.

Delegația României revine în țară astăzi, 12 aprilie, ora 15:20, pe Aeroportul 'Henri Coandă'.