Publicat: 14 Mai, 2017 - 14:00

Muzeele din România își deschid porțile sâmbătă, 20 mai, la cea de a 13-a ediție a Nopții Muzeelor, alături de alte câteva mii de instituții de gen din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecțiilor și a creativității care va transforma peisajul urban.

Dintre muzeele naţionale din Capitală s-au înscris Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Literaturii, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Lor li se alătură patru case memoriale: George şi Agatha Bacovia, Ion Minulescu şi Claudia Millian, Tudor Arghezi, Liviu şi Fanny Rebreanu.

De asemenea s-au înscris pentru a participa la acest eveniment şi Arhivele Naţionale, Casa Experimentelor, Cimitirul Bellu, Fundaţia Calea Victoriei, NOD Makerspace, care va deschide expoziţia "Muzeu 3017", ce presupune şi inaugurarea unui spaţiu muzeal nou, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Oraşelul Cunoaşterii.

Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România, ARCEN (Şcoala Centrală, Grădina Icoanei), Romanian Design Week, dar şi Liceul de Coregrafie "Floria Capsari" se numără printre participanţi.

Potrivit organizatorilor, aplicaţia Questo va face trasee tematice de Noaptea Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite.

Conform unui comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor, Noaptea Muzeelor 2017 aduce mai multe surprize la București.

Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă, derulate în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului și un furnizor de servicii complementare pentru public", fiind prezentă cu un proiect curatorial complex — un concept original „muzeul în continuă transformare".

Conform sursei citate, noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor 2017, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziție dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureștiul ultimilor 70 de ani.

Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experți independenți și cu Asociația VIRA. Potrivit lui Dragoș Neamu, manager proiect, RNMR și inițiatorul Nopții Muzeelor în România, proiectul a fost „gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație — poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului". „Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ", spune Neamu.

„Spațiu — cafenea" la Noaptea Muzeelor 2017

Și pentru că dialogul devine tema centrală a poveștii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediție, el va putea fi extins și în primul „spațiu — cafenea" al evenimentului.

„'Cafeneaua' va funcționa în perioada premergătoare Nopții Muzeelor, 15 — 19 mai, în cadrul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi", acesta dorindu-se a fi „spațiul perfect pentru a facilita un dialog inspirațional și constructiv între muzeografi și public, care este invitat să acceseze spațiul și să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu", în care cei interesați se vor putea „întâlni cu lectura, cu proiecțiile despre viața muzeelor" și vor „putea socializa la o cafea și în preajma deliciilor branduite și inventate special pentru eveniment de către artizani ce țin în viață micile bresle gastronomice locale", a adăugat iniţiatorul Nopţii Muzeelor în România.

CIMITIRUL BELLU - NOAPTEA MUZEELOR 2017: Programul serii în Cimitirul Bellu începe la ora 19.00 cu tur ghidat. Până la miezul nopţii, vor fi organizate tuturi ghidate ale cimitirului şi vizitarea expoziţiei "Simboluri - Istorii ale vieţii culturale".

Artistul Sofian Miron va susţine un recital de jazz, de la ora 20.00. Tenorul Liviu Indricău va fi protagonistul unui moment cu muzică clasică, de la ora 20.30.

Începând cu ora 21.00, vizitatorii vor vedea filmul documentar "Titu Maiorescu şi apogeul literaturii române", urmat la ora 21.30 de un recital de muzică instrumentală al cvartetului Cromatic.

Programul serii este completat de spectacolul de teatru "Taxi Blues", de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi şi Dan Tudor, care va începe la ora 22.00.

Programul de vizitare în Cimitirul Bellu, de Noaptea Muzeelor, este între 19.00 şi 00.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

”În anul 3017, o misterioasă ,,capsulă a timpului” este găsită: fotografii, interviuri cu bucureșteni, obiecte, date, planuri, toate rezultatele unei cercetări antropologice despre felul în care bucureștenii locuiau în anul 2016. Curatorii din 3017 descoperă și fac publice în această expoziție nu numai rezultatele cercetării ci și câteva concepte ciudate pe care încearcă să le exploreze: LOCUIRE, ACASĂ, MUZEU.

Muzeu3017. Bucureștenii și domiciliile lor la începutul secolului XXI ne oferă posibilitatea de a părăsi în siguranță familiarul pentru a ne putea privi pe noi înșine cu ochii altuia și a încerca să îl privim pe celălalt cu ochii lui. Folosim LOCUIREA ca o LUPĂ cu ajutorul căreia putem privi și înțelege probleme profunde ale României la început de secol 21: segregarea socială și spațială generată de sărăcie, dreptul la locuire și efectele dramatice ale încălcării lui, presiunea ,,succesului social” exprimat în achiziționarea și decorarea locuinței personale, retragerea clasei de mijloc în ,,gated communities” și apariția unui discurs despre ,,pericolul” locuirii urbane, consumul accelerat mereu în căutarea ,,noului”, devalorizarea ,,vechiului” și a trecutului perceput, spun antropologii, ca o ,,murdărie simbolică”. 

Expoziția are la bază cercetarea și serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories realizate în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, (www.bucharesthousingstories.ro). Echipa Bucharest Housing Stories a identificat și cercetat șapte tipuri de locuire în Capitală: la bloc, la cămin, în ansambluri rezidențiale, în ghetou, pe stradă, în case naționalizate, în zona periurbană. Toate aceste tipuri de locuire sunt prezente în expoziție printr-o instalație specifică, imagini, fragmente de interviu și obiecte.

Una din vitrinele expoziției se află la dispoziția vizitatorilor care sunt invitați să aducă obiecte care înseamnă pentru ei ,,acasă” și pe care le-ar vedea păstrate într-un muzeu al viitorului.

Copiii sunt și ei bineveniți! Curatorii au pregătit texte și locuri speciale pentru ei în expoziție, astfel încât întreaga familie să se poată bucura de experiența muzeală. Ateliere dedicate vor fi organizate pentru copii pe parcursul expoziției și vor fi anunțate ulterior.

Expoziția va fi vernisată pe 19 mai, ora 19, în noul spațiul MATER, sub NOD Makerspace (Splaiul Unirii 106) și va putea fi vizitată zilnic, între 10 și 18 până pe data de 19 iunie.

Expoziție inițiată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și NOD makerspace și realizată în parteneriat cu Asociația Vira, pe baza proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României – www.bucharesthousingstories.ro.

Inițiativă curatorială parte a proiectului ”Noaptea Muzeelor 2017. Din culise”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea de proiecte culturale I/2017

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

Noaptea Europeană a Muzeelor 2017

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie.

Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.

Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.

"Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene", a declarat Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay.