21 mai 2022

Paul Stănescu: „Specialiştii” userişti ai fondurilor europene au dat cu oiştea-n gardul de la Bruxelles

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Proiecte importante pentru România, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au fost respinse de către oficialii de la Bruxelles. Aroganţa liberalilor şi useriştilor nu a fost de ajuns. Marii „specialişti” userişti ai fondurilor europene, Barna şi Ghinea, erau experţi în gălăgie când pozau şi ţipau în Parlament pentru interesele lor politice. Acum, după ce Comisia Europeană ne-a refuzat finanţarea sistemului de irigaţii, a reţelelor de gaze şi a infrastructurii, nu i-am văzut să facă la fel de multă gălăgie şi în interesul românilor pe treptele instituţiilor europene. Guvernul lui Klaus Iohannis nu a fost în stare să scrie un plan adecvat, astfel încât să nu fie refuzat.

În condiţiile în care agricultura este una dintre sursele principale de creştere economică, PNL şi USR ar fi trebuit să se lupte mai cu convingere cu oficialii europeni, să le explice că redresarea României nu se poate face fără investiţii în această zonă. Suprafaţa irigabilă a ţării este de 1 milion de hectare. Iar în prezent, România irigă doar 100.000 de hectare. Vara trecută, în plină pandemie, agricultura a fost afectată puternic de seceta extremă, pentru că noi avem o capacitate de irigare de doar 10%. Pandemia a afectat serios agricultura, iar cifrele vorbesc de la sine. În 2020, în trimestrul al IV – lea, agricultura, silvicultura şi pescuitul, care au o pondere de 3,8% la formarea PIB, a contribuit negativ la acesta, iar volumul de activitate a fost redus cu 16,2%.

Ştiind aceste date şi cu ce probleme se confruntă agricultorii români, întrebarea este: cum de nu au reuşit miniştrii lui Cîţu să convingă instituţiile europene că agricultura este un factor esenţial pentru redresarea economică a României? Chiar atât de incompetenţi sunt? Dacă nu vor putea să convingă Comisia Europeană că este nevoie de investiţii în această zonă, mulţi fermieri îşi vor pierde afacerile.

PSD a cerut liderilor puterii ca, după sărbători, Parlamentul să se întrunească de urgenţă şi să dezbată acest plan. Nu doar că este nevoie de consens politic, ci şi de înţelegerea faptului că acest plan nu este al PNL sau al USR, este al României. Nu vrem ca Guvernul să piardă bani, ba din contră, vrem să punem umărul să primim toţi banii pentru proiectele de redresare.

Paul Stănescu
Secretar general PSD