26 iunie 2022

Păzește-ți pielea! Este oglinda sănătății tale

sanatate
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Este cel mai mare organ al corpului uman: pielea întinsă a unui adult are o suprafață de 2 m. Este și cartea de vizită a trupului și sufletului, pentru că reflectă, prin starea ei, starea generală de sănătate.

Este filtrul care reține și elimină deșeurile din organism și bariera care îl apără de agresiunea factorilor externi. Iarna este anotimpul care o pune cel mai mult la încercare. Fragilizată, pielea corpului nostru transmite semnale că suferă: prin pete roșii, uneori cu aspect solzos, acnee, vezicule cu lichid etc. Să le luăm pe rând.

Acneea

Apare, de regulă, între 12 și 20 de ani și este determinată de dezechilibrul hormonal din perioada prepubertară și pubertară.

Acneea juvenilă: pe față, pe gât, umeri sau spate apar pustule dureroase, ce colectează și se sparg, putând să lase cicatrice pe piele. Acneea de la vârsta adolescenței este agravată de o dietă inadecvată, bogată în alimente grase, dulciuri, produse din făină albă și lactate. În primul rând trebuie echilibrată dieta prin eliminarea alimentelor amintite, înlocuindu-le cu cereale integrale, fructe, salate de crudități. Plus suplimente nutritive cu vitaminele A, C, E și zinc.

Acneea adultului: o formă de acnee specifică femeilor mai în vârstă, chiar și după instalarea menopauzei, este acneea rozacee; poate lua forma unei erupții și este consecința modificărilor hormonale din diferite perioade ale vieții sau a stresului puternic. Tratamentul începe cu instituirea unei diete asemănătoare cu cea recomandată în cazul acneei juvenile, plus suplimentele naturale amintite.

Cum te ajută medicina naturistă    

Dr. Cristina Bălănescu enumeră terapiile alternative care dau rezultate optime în tratamentul acneei:

  • acupunctura: străvechea terapie chinezească se aplică prin scheme de tratament individualizate – medicul specialist ”desenează harta” punctelor care vor fi înțepate pentru a reechilibra fluxul energiilor în organism.
  • homeopatia: Arnica (în cazul acneei simetrice, însoțite de prurit), Belladonna (pentru acnee rozacee), Bromium (acnee pe față și umeri), Calcarea sulfuric (acnee predominant pe piramida nazală), Chelidonium (zonă eritomatoasă cu pustule, albă, dureroasă, manifestată la persoanele cu afecțiuni hepatice).
  • fitoterapia: * hammamelis (extract): se iau câte 10 picături de trei ori pe zi, timp de 21 de zile pe lună * limba-mielului (ulei): se aplică pe pielea afectată de două ori pe zi, în cure de câte șapte zile pe lună * migdal dulce (ulei): se aplică pe pielea iritată de două ori pe zi, în cure de câte șapte zile pe lună * gălbenele, mușețel, flori de tei – amestec în părți egale; două lingurițe din amestecul de plante se infuzează 7-8 minute într-un litru de apă; se spală cu această infuzie zonele sensibile ale pielii * tinctură de gălbenele și tinctură de smirnă – amestec în părți egale; se tamponează fața și celelalte zone cu acnee de mai multe ori pe zi; în acest amestec se pot adăuga câte două picături din următoarele uleiuri: de lămâie, de ceai verde, de mușețel, de bergamotă – se toarnă în soluția alcătuită din cele două tincturi și se agită bine înainte de a fi folosite.

 

Articol de Gabriela Boceanu