Publicat: 8 Martie, 2019 - 11:05

Asociația Cineaștilor din România a luat naștere în anul 1963, la inițiativa unor cineaști legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu și Mircea Drăgan. In 1990, asociația a devenit Uniunea Cineaștilor din România, iar din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanțele cinematografice din anul anterior.
Teatrul Național va găzdui, pe 27 mai 2019, în sala Studio, cea de-a 47 ediție a Galelor UCIN. 
"Premiile UCIN...
Să spun că este o sărbătoare a filmului românesc? Poate este mult sau poate este puțin. Cu siguranță aceste premii au o tradiție și o istorie de zeci de ani.  Aceste premii au fost date sau primite de Iliu, de Gopo, de Mureșan, de Drăgan, de Bostan, de Mihu, de Marcus, de Urșianu, de Daneliuc, de Pița, de Gulea, de Veroiu, de Tatos, de Mărgineanu, de Puiu, de Mungiu, de Netzer... generație după generație!
Iată de ce Premiile UCIN nu reprezintă doar o sărbătoare ci și un ritual pe care îl pregătim în fiecare an! 
Un juriu competent va aprecia creațiile anului trecut. Sunt numeroase filme bune, premiate în mari festivaluri internaționale.  Sarcina juriului va fi pe cât de onorantă pe atât de grea. Le mulțumesc!
Premiile UCIN înseamnă și un spectacol, pentru că un asemenea eveniment trebuie privit și de pe scenă dar și din sală în ținută de gală! Pentru toate pregătirile mulțumesc Izabelei Rudolf  și echipei Revolver.
Evenimentul va fi înregistrat de TVR. Mulțumiri din partea tuturor cineaștilor.
Premiile UCIN nu înseamnă doar învingătorii care primesc trofee. Înseamnă mult mai mult : este ocazia prin care breasla cineaștilor este solidară și se respectă!"
 Președinte UCIN
 Laurențiu Damian

În fiecare an, Galele UCIN au fost prezentate cu fast de către nume mari ale marelui și micului ecran. Anul acesta gazda spectacolului, care se anunță unul de excepție, va fi Cătălina Alexandra Grama, alias Jojo. Dacă anul trecut muzica a fost în centrul atenției, anul acesta producătorii vor să surprindă cu o nouă abordare.
În  juriu au fost invitati :
Cristi PUIU, regizor, președintele juriului                         
Manuela CERNAT, critic și istoric de film                                       
Aura CORBEANU, critic de teatru                                                   
Dan DEDIU, compozitor                                                       
Iosif  DEMIAN, regizor                                                               
Dana DUMA, critic de film                                                      
Radu IGAZSAG,  regizor film animație                                                 
Melania OPROIU,  monteur film                                                      
Adrian SILIȘTEANU regizor, scenarist, producator                                   
Tora VASILESCU, actriță                                                                                      
Varujan VOSGANIAN,  scriitor     
Gala Premiilor UCIN 2019 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaștilor din România în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, producator Revolver.

Mai sunt doar câteva zile până când se închid înscrierile, așa că îi invităm pe producătorii de film să nu rateze ocazia. 

Tag-uri Institutii: