31 ianuarie 2023

Pe 22 decembrie, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, vom vorbi despre comunism

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 22 decembrie, la Biblioteca ASTRA din Sibiu, vom vorbi despre comunism.

„Jos (comunismul) ” a fost una dintre cele mai strigăte lozinci în decembrie 1989, iar acesta a devenit şi titlul evenimentului de mâine. JOS este singurul eveniment cultural de amploare din Sibiu organizat în acest an, dedicat Revoluţiei şi comunismului.

„Nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine”, „Casa mea e un cântec cu acorduri ample”, „Şopârlele” în Epoca de aur, „Savanţii celui mai iubit fiu” şi „Magistrala albastră, proiectul gulag-ului românesc” sunt numele de afiş ale temelor evenimentului de joi.

Gândit că un maraton cultural dedicat conversaţiilor necesare despre comunism, evenimentul de la Biblioteca ASTRA va cuprinde cinci teme reper ale perioadei: viaţa în comunism, arhitectură şi spaţiile de locuit, libertatea de exprimare, trădarea intelectualilor şi descoperirile arheologice din fostele colonii de muncă din zona Periprava. Printre invitaţii prezenţi să contribuie la acest maraton cultural se află profesoara Mihaela Miroiu, scriitorul Radu Vancu, poeta Rita Chirian, arhitecţii Alexandru Găvozdea şi Liliana Cazacu, istoricul Răzvan C. Pop, actorul Florin Coşuleţ, arheologii Gabriel Rustoiu şi Marian Ţiplic. Evenimentul este curatoriat de Smaranda Bălan, specialist în comunicare şi Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii Astra Sibiu.

„M-am născut în Piteşti – şi am aflat despre „închisoarea groazei” încă din copilărie, fără să fi ştiut atunci că în şoaptă se vorbea despre ororile experimentului Piteşti. Apoi, în adolescenţă, am trăit cu emoţie şi în deplină conectare cu desfăşurarea evenimentelor momentul Revoluţiei din 1989. Mi se pare că este o datorie aproape religioasă pentru cei din generaţia noastră să transmită ne-uitarea acestor zile şi generaţiilor mai tinere, pentru că 22 decembrie 1989 este o dată cheie în înţelegerea istoriei noastre.

Ne-am dorit un eveniment care să concentreze într-o singură zi atât elemente de atmosferă, legate de stilul de viaţă, cât şi aspectele dure ale opresiunilor, consecinţele gândirii libere şi raportarea la propria conştiinţă”, a spus Smaranda Bălan, co-organizator al evenimentului de joi.

„O bibliotecă, mai ales Biblioteca ASTRA, trebuie să fie o scenă dialogului cultural şi a celui de idei. Biblioteca devine astfel o agoră a dezbaterilor şi astfel rămâne locul predilect al sibienilor de a se aduna şi primi informaţie. Acest proiect este un moment pe care îl vom perpetua şi suntem onoraţi să găzduim pe 22 decembrie acest exerciţiu de reîmprospătare a memoriei”, a spus Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii ASTRA.

Evenimentul va începe la ora 11:00, la etajul 5, în zona American Corner, Corp B şi se va încheia la ora 20:00. Fiecare dezbatere va dura între 60 şi 90 de minute, iar invitaţii se vor schimba la fiecare temă, aşa cum indică vizualul maratonului cultural.

Sursa foto Biblioteca ASTRA din Sibiu