26 mai 2022

Pe firul de borangic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Expoziţia-atelier a meşterului Cristina Niculescu
23 iunie 2021, între orele 16.00 – 19.00, Sala Acvariu
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 23 iunie 2021, între orele 16.00 – 19.00, la Sala Acvariu, la expoziţia-atelier a meşterului Cristina Niculescu – Pe firul de borangic. Intrarea este liberă.

Singurul loc din România în care se obţine mătase naturală, dar se şi ţese, se găseşte în prezent, în judeţul Vâlcea, la Stoeneşti, unde familia Niculescu duce renumele firului de borangic peste hotare şi se mândreşte să păstreze şi să dezvolte arta ţesutului tradiţional.

Meşteşugul Cristinei Niculescu şi al soţului ei, singura familie de sericicultori din ţara noastră, pleacă de la plantaţia de duzi, ajunge la creşterea viermilor de mătase, obţinerea borangicului şi se opreşte la produsul finit: ie, maramă şi alte pânzături din borangic.

„În gospodaria noastră, totul se face ca pe vremea bunicii. Viermii de mătase, aduşi la stadiul de ouă, sunt crescuţi cu grijă timp de 40 de zile până îşi fac propria „fabrică” de mătase, adică acea gogoaşă pe care viermele şi-o ţese în jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat şi deşirat pentru a obţine firul de borangic, care mai apoi va fi tors şi ţesut la războaiele de lemn din atelierul propriu. Nimeni nu mai creşte viermi de mătase. Cel puţin de 20 de ani nici nu se mai ştie că există viermi de mătase… Este destul de greu să duci tradiţia mai departe, dar, fiind o plăcere, nu mai luăm în considerare greutatea, adică totul înseamnă muncă, iar dacă munceşti şi vine şi remuneraţia pe urmă… este bine. Noi am pornit destul de timid pentru că nu am avut dud să creştem viermii de mătase. Mai mult, nu am avut nici spaţiu unde să-i creştem”, povesteşte Cristina Niculescu.

În preajma sărbătorii de Sânziene, miercuri, 23 iunie, am invitat-o pe Cristina Niculescu la Muzeul Ţăranului pentru a arăta publicului vizitator, frumoasele sale ţesături din borangic şi pentru a ne vorbi despre meşteţugul său. Vă invităm să ne bucurăm împreună de minunatele sale creaţii prezentate în expoziţia Pe firul de borangic.

Curatori: Simona Hobincu şi Oana Constantin