2 iulie 2022

Pe urmele tezaurului dacic de la Herina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cadrul proiectului „Consiliul Judeţean promovează voluntariatul”, iniţiat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vine cu o propunere inedită.

Dacă eşti pasionat de arheologie şi doreşti să fii voluntar o zi pe un şantier arheologic, te aşteptăm la cercetarea arheologică efectuată de specialiştii noştri în localitatea Herina, comuna Galaţii Bistriţei, în zona Tăuţi, pentru a cerceta arheologic locul unde a fost găsit recent un tezaur monetar dacic.

Acesta a fost descoperit cu detectorul de metale în data de 13 iunie 2021 de către Dan Abrudan şi se compune din 20 de monede şi o brăţară de argint. Monedele sunt din argint şi reprezintă drachme emise de oraşul antic Dyrrhachium, fiind emisiuni ale unor magistraţi locali şi monetării. Cronologic, monedele au fost emise după a doua jumătate a secolului III a.Chr. şi a doua jumătate a secolului I a.Chr. Brăţara este tot din argint şi se încadrează în categoria celor cu capete de şarpe, acestea fiind redate stilizat prin aplatizarea capetelor sub formă triunghiulară şi incizare de linii şi cercuri.

Implică-te şi ajută-ne să rezolvăm una din poveştile fascinante ale zonei! Avem şansa de a verifica dacă nu mai sunt şi alte piese rămase, să aflăm informaţii despre locul de ascundere al acestora şi poate să lămurim şi de ce acel loc a fost ales.

Ai şansa pentru o zi să fii implicat într-o cercetare arheologică/diagnostic arheologic respectând toate prevederile legale. Pentru informaţii scrie-ne atât pe FB-ul muzeului, cât şi pe adresa de email complexmuzealbn@yahoo.com sau contactează-ne telefonic (cercetător dr. Radu Zăgreanu, tel: 0740018928).

Toate mijloacele logistice vor fi oferite de către Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Perioada de desfăşurare: octombrie – decembrie 2021.

Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaş