30 ianuarie 2023

Pedardele pun oftalmologii în gardă de Sărbători. Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă: ”Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Apropierea sărbătorii de Anul Nou și, mai ales, a obiceiului de a aprinde petarde, pune în gardă oftalmologii din întreaga țară. Traumatismele oculare apărute în perioada sărbătorilor de iarnă sunt cele mai frecvente și cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizează Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog.
Chiar dacă restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă față de acum zece ani, de exemplu, Prof. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total, atrage atenția asupra faptului că pericolul este în continuare cât se poate de real. Vizați sunt atât adulții, cât și copiii.
”Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 centimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă! Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a povestit Prof. Univ. Dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog.
Din păcate, în astfel de situații grave, sunt puține moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta. Ce este însă foarte important la primul ajutor în cazul unui traumatism ocular este ca pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimetar globul ocular. Adică să nu se frece la ochi! Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult. Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic ușor, îl pot aplica local pentru a calma durerea. Imediat însă este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist.

Sursa foto Cristina Ersen