Publicat: 29 Octombrie, 2020 - 16:47
Share
Sunt infractiuni pentru care prescriptia nu inlatura raspunderea penala

 Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care vizeaza inasprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor.

Actul normativ prevede modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

Legea prevede introducerea violului si a actului sexual cu un minor printre infractiunile pentru care prescriptia nu inlatura raspunderea penala.

"Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", stipuleaza actul normativ.

"Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima sau fapta a fost savarsita de catre o persoana in a carei ingrijire, ocrotire, educare, paza sau tratament se afla minorul sau faptuitorul a abuzat de pozitia sa recunoscuta de incredere sau de autoritate asupra minorului ori de situatia vadit vulnerabila a acestuia, datorata unui handicap psihic sau fizic, unei situatii de dependenta, unei stari de incapacitate fizica sau psihica ori altei cauze", mai prevede textul legislativ.

Tag-uri Institutii: