25 mai 2022

Pedro Castillo câștigă al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Peru

PRESEDINTE PERU
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pedro Castillo, reprezentantul partidului de stânga radical „Peru liber”, a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din republica sud-americană, potrivit datelor numărării a 100% din voturi, publicate de biroul electoral de la Lima.

Se estimează că Castillo a câștigat sprijinul a 50,125% dintre alegători. Adversarul său, Keiko Fujimori al Forței Populare de extremă dreapta, a câștigat 49,875% din voturi. Decalajul dintre ei a fost puțin peste 44 de mii de voturi. În același timp, peste 1 milion de buletine au fost invalidate și peste 6,4 milioane de peruani nu s-au prezentat la secțiile de votare în ziua alegerilor.

De la începutul numărării voturilor, Fujimori a fost în frunte cu o mică marjă. Castillo nu a recunoscut înfrângerea și i-a îndemnat pe susținători să rămână calmi, sugerând că așteaptă până la finalizarea procesului de votare în mediul rural. În același timp, reprezentanții partidului radical de stânga au cerut BEC să efectueze cea mai atentă numărare a tuturor voturilor.

Președintele ales al Peru-ului va prelua funcția pe 28 iulie. Mandatul său este de cinci ani.

Ci[rian Pop